Wetenschappers denken te weten waarom mensen linkshandig zijn

Links zijn is niet altijd even handig in een wereld die is ingericht op rechtshandigen. In het verleden zorgde het er zelfs voor dat kinderen gedwongen werden om met rechts te schrijven. Gelukkig zijn we tegenwoordig wat minder bekrompen en loop je als linkshandige slechts tegen kleine problemen aan (en als je sport is het zelfs een voordeel). Maar hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen linkshandig zijn? Wetenschappers hebben daar een theorie voor. 

Volgens een onderzoek in eLife heeft het niet echt te maken met onze hersenen of onze neurologische ontwikkeling. Zij denken namelijk dat je favoriete hand al wordt bepaald voordat je geboren wordt. Zo is al vanaf 13 weken te zien dat baby’s liever met links of met rechts duimen. Dit zou komen door een grote hoeveelheid aan activiteit van de genen in je ruggengraat. Voorheen werd altijd gedacht dat dit gebeurde door activiteit in je brein, maar het is dus eerder iets dat door je hele lichaam wordt bepaald. Deze activiteit werd waargenomen op een moment dat het brein nog niet is verbonden met de ruggengraat. Er gebeurt dus specifiek iets in de ruggengraat waardoor mensen met links of met rechts gaan schrijven. Ook denken ze dat dit wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren, oftewel niet doordat je het erft van je ouders. Je kan dus een verschillende dominante hand hebben als tweeling. Toch is de kans groter dat je rechtshandig wordt als je ouders dat ook zijn dus het wordt alsnog gedeeltelijk bepaald door je genen.

Lees ook: De wetenschap bevestigt dat linkshandigen slimmer zijn

Slechts 10% van de mensheid is linkshandig en wetenschappers vragen zich al lange tijd af waarom dit niet 50/50 verdeeld is. Volgens sommige theorieën zijn de meeste mensen rechts omdat dit helpt om makkelijker samen te werken. Ook is er gekeken naar andere dieren, zo blijken zelfs vogels een favoriete kant te hebben. Overigens zijn er veel beroemde personen die linkshandig zijn: denk dan aan LeBron James, Jimi Hendrix, Leonardo da Vinci, Barack Obama en Bill Gates.

Reageer op artikel:
Wetenschappers denken te weten waarom mensen linkshandig zijn
Sluiten