Real-vedette Vinícius is helemaal klaar met racisme en komt met harde bewijzen

Vinícius Júnior is helemaal klaar met de racistische opmerkingen die hij bijna wekelijks naar zijn hoofd krijgt in Spanje. Afgelopen weekend was het in de uitwedstrijd tegen Valencia weer eens raak. De aanvaller van Real Madrid roept via Instagram in een statement op tot actie. Hij ondersteunt zijn statement met een verschrikkelijke compilatie vol racisme-incidenten.

Vinícius

Op de gedeelde beelden is te zien hoe Vinícius in en rondom verschillende stadions voornamelijk racistische teksten naar zijn hoofd geslingerd krijgt. ‘Bij iedere uitwedstrijd is er weer een onaangename verrassing’, begint de 22-jarige Braziliaan zijn verhaal, daags nadat hij weer eens racistisch bejegend werd in Valencia. Een wedstrijd die wat stof deed opwaaien en er uiteindelijk voor zorgde dat de Spaanse bond (RFEF) heeft ingegrepen. Dit deden ze door niet één, maar maar liefst vijf VAR-scheidsrechters de laan uit te sturen. Zij zouden een onjuist beeld hebben geschetst van wat er in de slotfase van Valencia – Real Madrid gebeurde. Vinícius verloor uiteindelijk zijn zelfbeheersing en kreeg rood.

Compilatie

‘Er wordt steeds gesproken van incidenten, maar nee, dit zijn geen incidenten meer. Het duurt voort en komt tot uiting op verschillende plaatsen in Spanje. Het bewijs is te zien in deze video. Ik vraag jullie: van hoeveel racisten zijn namen en foto’s gedeeld? Ik zal helpen met het antwoord: van niemand. Ik hoef geen valse publiekelijke excuses. Wat ik mis is dat deze mensen vervolgd worden’, schrijft de linksbuiten.

Hij gaat verder: ‘Waarom pakken we clubs niet sportief aan? Waarom spreken sponsoren La Liga niet aan? Waarom hebben televisiezenders er geen moeite mee dit wangedrag elk weekend uit te zenden? Het probleem is erg groot. Dit is niet voetbal. Dit is onmenselijk.’ De Spaanse justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar een mogelijk haatmisdrijf door de fans van Valencia. Real Madrid maakte maandag bekend naar de rechter te stappen vanwege het wangedrag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vinicius Jr. ⚡️🇧🇷 (@vinijr)

Christusbeeld in Rio

Het wereldberoemde Christusbeeld in Rio de Janeiro bleef maandagavond een uur niet verlicht uit solidariteit met Vinícius Júnior. Hij liet via sociale media weten dat het gebaar in zijn geboorteland hem ontroerde. “Laat dit beeld van Jezus Christus onze strijd symboliseren”, plaatste Vinícius bij een foto van het donkere standbeeld in zijn story op Instagram.

Het initiatief voor de actie kwam van de beheerder van het standbeeld, de Braziliaanse voetbalbond en een organisatie tegen racisme in het voetbal. De Braziliaanse regering had de racistische aanvallen op Vinícius eerder al scherp veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land riep op tot actie om racisme te stoppen.

Reageer op artikel:
Real-vedette Vinícius is helemaal klaar met racisme en komt met harde bewijzen
Sluiten