Het kan je zomaar gebeuren: je staat in de supermarkt, op het station of bij je voetbalclub en er stort er eentje ter aarde. Weet jij wat je moet doen? Een BHV -cursus is sowieso een goed idee. Vijf mogelijke situaties en wat je daarin moet doen. 1. Basisregels
Waar de pechvogel in elk geval geen enkele reet aan heeft, is als jij helemaal in paniek raakt. Stay cool. Neem de situatie goed in je op en beoordeel deze. Ga na wat iemand mankeert. Bekommer je om het slachtoffer en probeer deze gerust te stellen en zorg zo snel mogelijk voor professionele hulp.
2. Bewusteloos
Is iemand buiten bewustzijn? Dan moet je als eerste voorkomen dat iemand kan stikken. Draai hem of haar op de zij, maar let goed op: als het slachtoffer problemen krijgt met de ademhaling moet je ‘m onmiddellijk weer op z’n rug leggen.
3. Reanimeren
We hopen niet dat je het ooit hoeft mee te maken, maar mocht het slachtoffer buiten bewustzijn zijn, niet ademen en bleek zien, dan moet je als de sodemieter beginnen met reanimeren. Je kan hier echt iemands leven mee redden. Laat eerst 1-1-2 bellen, laat een AED halen en start met 30 borstcompressies, die je vervolg met 2 beademingen. Wissel dit vervolgens af. Denk maar aan het ritme van het toepasselijke nummer van de Bee Gees: Stayin Alive .
4. Verslikking
Je zal maar net een zakje cashewnootjes eten en je verslikken bij een nootje. Het kan zomaar gebeuren. Wel zo prettig als iemand dan kan helpen. Zorg dat diegene licht voorover buigt, waarna je met de hiel van je hand tussen de schouderbladen slaat. Doe dit snel en maximaal vijf keer. Helpt dit niet? Heimliech greep! Mocht het nog steeds niet helpen, bel 1-1-2.
5. Bloeding
Kan tijdens het snijden van de knoflook gebeuren of iemand is gewoon keihard met de fiets op de grond gekletterd. Bloedingen zien er al snel eng uit, maar belangrijk is dat het bloeden zo snel mogelijk wordt gestopt. Breng dus het getroffen lichaamsdeel omhoog. Geef 10 minuten druk op de wond. Niet met je blote klauwen, maar met handschoenen of anders een trui of iets dergelijks. Mocht er nou echt niks zijn, ga daarna naar de huisarts als je mogelijk gevaar loopt.
Mocht je zo'n cursus al eens hebben gedaan, dan is het altijd raadzaam om bij te houden via een
BHV herhaling . Ga je sowieso de vruchten van plukken.