Dit is het duizelingwekkende transferpotje dat Saudi-Arabië heeft klaarliggen

Het is een beetje alsof de Arabieren miljoenen als kruimeltjes in een park aan het strooien zijn om maar duiven (in dit geval spelers) aan te trekken. Gisteren legden ze nog een miljard euro op tafel om Kylian Mbappé in een vliegtuig richting Saudi Arabië te krijgen. Dan begin je je toch af te vragen: wat voor budget hebben ze nou eigenlijk om die Saudi Pro League te pimpen?

PIF & Saudi Pro League

Zoals wij als kinderen met dino’s speelden gaan de sjeiks aan de slag met hun eigen clubs. Het PIF (Public Investment Fund) verdeelt zijn geld onder de vier grootste clubs van de Saudi Pro League: Al Nassr, Al-Hilal, Al Ittihad en Al Ahli. Denken ze dat Al Nassr nu een beetje voorloopt? Dan halen ze een leuke nieuwe speler voor Al Ittihad om het weer een beetje recht te trekken. We moeten bekennen, een jaar geleden hadden we ze niet alle vier bij naam kunnen opnoemen, dus ze doen iets goed.

De Arabieren kunnen niet voor eeuwig op olie teren, daar zijn ze zich van bewust. Dan moet je iets anders doen om grootverdiener te blijven. Er valt gelukkig genoeg te investeren. Van Dubai maakten ze al ’s werelds grootste pretpark, maar nu wordt hun voetbalcompetitie met sterren als Benzema en Christiano Ronaldo hun nieuwe paradepaardje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Karim Benzema (@karimbenzema)

Knaken

In 2030 willen de Arabieren dat de Saudi Pro League tot de tien beste competities ter wereld behoort, dus hebben ze een ruim budget opgezet om te zorgen dat dat ook gaat lukken. Voor die periode tot 2030 hebben ze een voetbalpotje gemaakt van ongeveer 20 miljard euro. Even ter vergelijking, de hele Eredivisie heeft een marktwaarde van zo’n 985 miljoen. De een ziet het als een nieuw voetbal-speelparadijs, de ander vind dat het voetbal zo helemaal kapot wordt gemaakt. Het lijkt in ieder geval lastig om hier als Eredivisie tegenop te boksen. Toch hebben we hier iets dat ze niet overal hebben, passie en voetbalharten.

Reageer op artikel:
Dit is het duizelingwekkende transferpotje dat Saudi-Arabië heeft klaarliggen
Sluiten