De beste trainingstips voor de ultieme voorbereiding op jouw marathon

De 43e editie van de marathon van Rotterdam komt er weer aan en dat betekent dat je ready moet zijn! David Lloyd, bekend van hun prachtige Health Clubs in Nederland, heeft verschillende topsporters om tips gevraagd om deze marathon probleemloos uit te lopen. 

Met jarenlange ervaring op het gebied van topsport, is David Lloyd natuurlijk een expert als het gaat om voorbereiding, training en herstel. Dus zijn hier 6 tips om je optimaal voor te bereiden, zodat ook jij met trots kan zeggen dat je een marathon in de benen hebt.

David Lloyd

1: Planning

Als je nu pas gaat beginnen met trainen, dan ben je te laat. Je hoort het je oude leraar nog zo zeggen: maak nou eens een planning! Dit geldt niet alleen voor je (huis)werk, maar ook voor het voorbereiden op een marathon. Als je drie tot vijf keer per week een trainingsmoment inroostert en je hier ook aan houdt, is de kans 100% dat jij de conditionele vaardigheden verbetert. Je hoeft niet elke keer hard te lopen, het is bijvoorbeeld ook bevorderlijk om eens te gaan zwemmen, wielrennen of tennissen. Allemaal goede manieren om je mentale en fysieke gesteldheid te verbeteren.

2: Vind mensen die je steunen

Iets alleen doen is altijd lastiger dan iets samen doen. Omring je daarom met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben, of in ieder geval steunen wat jouw doel is. Het allerleukste zou zijn om een trainingsmaatje te vinden. Hierdoor kun je elkaar motiveren en uit bed sleuren, mocht iemand het laten afweten.

3: Rust!

Het klinkt mensen nog steeds gek in de oren, maar soms groei je het meest door af en toe even niets te doen. Het is heel belangrijk om je lichaam tussen je trainingen door de tijd te geven om te herstellen. Het ideale zou zijn om elke nacht tussen de 7 en 9 uur slaap te krijgen. Overtrainen is ook niet aan te raden. Hierdoor is het soms goed om een volledige rustdag in te plannen. Kun je echt niet stilzitten? Maak er een actieve rustdag van, waarbij je bijvoorbeeld een wandeling maakt.

4: Stretch je lichaam

Voor je training en na je training, stretchen is essentieel om je lichaam goed voor te bereiden op je training en te laten herstellen na je training. Als je je lichaam namelijk eens in de zoveel tijd een goede stretch geeft, blijft de kans op blessures minimaal. Niemand zit namelijk te wachten op een blessure, zo vlak voor de marathon.

David Lloyd

5: Voeding is key

Stretchen en slapen is belangrijk, maar zonder voeding kan een mens niet functioneren. Daarom is het ook erg belangrijk om voldoende te eten en het liefst niet alleen maar frikandellen, hoe lekker die soms ook zijn. Hetgeen dat telt is de balans. Als jij af en toe wél een frikandel wilt eten, houd het dan bij eentje. Voor de rest van de week is het goed voor je lichaam om voldoende eiwitten te eten voor optimaal spierherstel. Ook zijn groente, fruit en volle granen essentieel om je energieniveaus te herstellen.

6: Proefdoorloop

Met een duur woord noemen we dit ook wel de generale repetitie. Het is erg fijn om bij het lopen van de marathon van Rotterdam geen verassingen tegen te komen. Hierom kan het je erg helpen om alvast een keer de route te lopen. Niet helemaal natuurlijk, begin eens met 10km van het parcours te lopen of desnoods een keer een halve marathon. Als je deze training een maandje van tevoren plant, heb je nog zat tijd om je strategie voor de marathon op en top te krijgen.

Laatste tip van David Lloyd: heb vooral heel veel plezier en ga ervoor, je mag al mega trots zijn dat je het überhaupt aandurft om een marathon te lopen. Mocht je in shape willen komen, dan kun je bij David Lloyd Clubs terecht om helemaal in vorm te komen. Geniet van diverse sportlessen, fitnessfaciliteiten en luxueuze sauna. Aanrader!

Reageer op artikel:
De beste trainingstips voor de ultieme voorbereiding op jouw marathon
Sluiten