Je leeft niet om te werken, je werkt om te leven. Als je dit motto echt goed in de praktijk wil brengen, dan is een sabbatical natuurlijk de ultieme vorm. Maar hoe pak je dat aan? Een sabbaticala houdt in dat je je carrière voor een bepaalde, langere periode onderbreekt om te genieten
van je vrijheid. Dat kan zijn voor die die wereldreis
die je altijd al hebt willen maken, of misschien ben je wel vader geworden en ben je vastbesloten niets te willen missen van dat eerste levensjaar. Afijn, je stopt een tijdje met werken, maar dat
moet je natuurlijk wel financieel weten op te vangen.
Plan je sabbatical
Het maakt natuurlijk uit of je ZZP’er of in loondienst bent. In het eerste geval wordt het een stuk makkelijker om een sabbatical te regelen dan als je in loondienst bent. Dan moet je immers nog een baas zien mee te krijgen in jouw plan, die daar waarschijnlijk niet heel hard van gaat juichen. Belangrijk is dus om je sabbatical te plannen. Geef jezelf daarentegen ook de tijd om dit plan van de grond te krijgen.
Rome is ook niet in één dag gebouwd.
Begroting
Om dat goed te kunnen plannen, moet je wel eerst uitrekenen hoeveel geld
je nodig hebt voor de tijd dat je vrij wil nemen. Hoeveel geef je iedere maand uit? Zorg je dat je ruimte houdt voor onvoorziene uitgaven? Ga je op reis, reken ook uit wat je kwijt bent aan die reis. Als je alles bij elkaar optelt dan weet je hoeveel geld je nodig hebt om je sabbatical te bekostigen.
Spaar
Is een open deur, maar we benoemen ‘m toch maar even: ga sparen voor die sabbatical. Anders komt ‘ie nooit van de grond. Je weet hoeveel je nodig hebt, dus je weet ook hoeveel je moet sparen. Zet dit geld vervolgens op een aparte sabbatical rekening of potje zodat je weet dat dit alleen daarvoor bedoeld is.
Lage lasten
Als je het hebt geregeld qua tijd, dan zijn financiën het allerbelangrijkste. Zorg dat je vaste lasten zo laag mogelijk zijn. Skip de abonnementen die je toch niet zo vaak gebruikt (Netflix-accountje kun je ook wel bij iemand anders lenen, toch), ga sim-only in plaats van een duur telefoonabonnement, let extra scherp op de kosten van je boodschappen. Sluit een
collectieve verzekering af, die zijn vaak goedkoper.
Verkoop overbodige spullen
Hoeveel spullen liggen er in jouw huis in een kast of op zolder weg te rotten zonder dat je er ooit nog naar omkijkt? Van merkkleding tot een camera, het is allemaal geld waard. Maak een Vinted-accountje aan, log in op Marktplaats en verkoop de spullen die je toch nooit meer gebruikt.
Deel je plan
Het is geen droom, het is een plan. Deel je plan met de buitenwereld, zodat ze alvast aan het idee kunnen wennen en je kunnen helpen waar nodig. Misschien heeft die vriend wel een kennis die iets soortgelijks heeft gedaan en heeft hij nog goede tips voor je. Of wellicht droom je ervan om een tijdje in Kaapstad te wonen en kent de neef van je buurman weer iemand die daar toevallig z’n huis gaat verhuren. Op die manier gaan puzzelstukjes in elkaar vallen. Succes!