Handige tips voor een dagje varen in Amsterdam

redactie 18 Jul 2019 Entertainment

Als je tijdens het lopen of fietsen gek wordt van alle toeristen die voor je voeten krioelen als mieren, dan is het slim om eens te kijken naar een boat rental in Amsterdam. Heerlijk met een bootje door de grachten van onze hoofdstad en je hoeft je niet druk te maken dat je tegen toeristen aan beukt.

Om je een beetje op weg te helpen op het water hebben wij wat handige tips voor een boat rental in Amsterdam. Zo zie je onderweg nog wat toffe dingen en loop je niet onverhoopt tegen een bekeuring op. Zou toch jammer zijn na een dagje dobberen. Dankzij deze tips hoef je je daar geen zorgen over te maken en kun je ongestoord genieten. Het belangrijkste is wel dat je gewoon rekening houdt met andere bewoners en bezoekers, maar dat is natuurlijk logisch.

Dieren spotten

Als je ervoor kiest om de Plantage-route te varen, heb je kans dat je wat exotische dieren tegenkomt onderweg. Je vaart namelijk vlak langs Artis waardoor je de olifanten of giraffen kunt zien lopen. Weer eens wat anders dan varen over de drukke Wallen. Natuurlijk zijn zowat alle hotspots in Amsterdam vanaf de grachten te zien, maar dit is toch wel een bijzondere route.

App

Als je andere hotspots wilt checken, heb je toch een andere route nodig. Daar heb je de Vaar-app van Waternet voor. Daar vind je vaarroutes, -regels en actuele informatie. Je kunt ook zien of het druk is op bepaalde plekken, de app heeft namelijk een drukte indicator.

Belangrijke regels

Vooral met mooi weer is Waternet intensief bezig om de orde te handhaven op en om het water. Zo kun je een boete krijgen van 140 euro voor geluidsoverlast. Verder moet je er rekening mee houden dat grote boten voorrang hebben. Jij kunt sneller en beter manoeuvreren dan zo’n lompe rondvaartboot, dus laat die dan maar gewoon voor. Daarnaast zijn dit de belangrijkste regels voor op het water:

  • De maximale snelheid is zes kilometer per uur, met uitzondering van de IJ-haven, de Amstelroute en Kostverlorenvaarroute waar je maximaal 7,5 kilometer per uur mag
  • Het is verboden om bij het aanmeren anderen dingen te gebruiken dan die daarvoor bedoeld zijn. Zoals haalkommen, bolders en meerpalen
  • Het is verboden om aan te meren op zo’n manier dat anderen er last van hebben. Het mag ook niet onder bruggen
  • Op sommige vaarwegen geldt eenrichtingsverkeer. Een brug met een rood-wit-rood bord ervoor betekent dat je er niet in mag varen
  • Varen tijdens de schemering of in het donker moet met de bootverlichting aan
  • Het is verboden om met alcohol op een boot te besturen
Reageer op artikel:
Handige tips voor een dagje varen in Amsterdam
Sluiten