Pool met ballen van staal landt vliegtuig op heli-platform van 7-sterren hotel

We vragen ons af en toe af hoe de vacatures bij Red Bull eruit zien: ‘gek gezocht die met een stuntvliegtuigje door een smalle tunnel wilt vliegen’. We zouden zelf niet zo snel reageren, maar gelukkig zijn er adrenalinejunkies die deze uitdagingen maar al te graag aan gaan. Zo ook Luke Czepiela, die met zo’n zelfde soort stuntvliegtuigje een (bijna) onmogelijke uitdaging aanging.

De Pool landde op het helikopterplatform van het dikste hotel ter wereld, de Burj al Arab. Het staat bekend als het enige hotel ter wereld met zeven sterren, een officieuze titel die het hotel er zelf aan heeft gehangen. Dat is nog eens marketing.

De stuntlanding

De dappere Czepiela had flink vertrouwen in zijn vaste hand en in zijn darmen. We hadden zelf namelijk niet voor de meest fashionable optie gekozen, maar een luier was zeker geen overbodige luxe geweest. De held die het klusje ging klaren is uiteraard een zéér ervaren piloot, maar een vliegtuig landen op een helikopterplatform van maar 27 meter lang op meer dan 200 meter hoogte is voor niemand appeltje eitje. Om het even in perspectief te plaatsen, een normale landingsbaan is gemiddeld zo’n 2500 meter.

Uiteindelijk bleek de 27 meter die Luke kreeg voor de landing een beetje aan de ruime kant, ze hadden het hem best wat moeilijker mogen maken. Hij had namelijk maar nét iets meer dan 20 meter nodig. Hij kwam, hij remde, hij overwon.

Zegevieren

Zelf was de daredevil uiteraard flink in zijn nopjes “Ik ben gelukkiger dan ooit. We hebben hier twee jaar hard aan gewerkt, en bij de derde poging was het raak. Alles is perfect verlopen. We hebben een vliegtuig geland op een heliplatform van 212 meter hoog, op het meest iconische en mooiste gebouw ter wereld”.

Het landen is natuurlijk maar de helft van de opgave, het vliegtuigje moest ook weer van het heli-platform af. We zijn zelf geen natuurkundige, maar zonder ruimte voor het vliegtuig om een aanloopje te nemen, ziet dat er toch nét wat anders uit. “Het leukste na de landing was de take off, het was zo leuk om het vliegtuig vanaf de toren richting het strand te laten duiken.”

Voorbereidingen

Luke kwam uiteraard niet op de bonnefooi aangevlogen, “hé ik zet het gewoon even op dat platform neer”. Hij bereidde zich twee jaar voor en maakte hiervoor zo’n 650 landingen. Je verwacht het niet, maar het blijk toch net wat lastiger te zijn dan landen op een vliegveld: “De grootste uitdaging op deze toren was het gebrek aan externe referentiepunten, die je wel hebt als je landt op een luchthaven. Vandaag zag ik het heliplatform onder de neus van m’n vliegtuig verdwijnen, en moest ik op m’n ervaring en instinct vertrouwen om niet van de toren te donderen.”

Het leek voor de Pool allemaal geen probleem, en als dit lukt dan vertrouwen we hem al helemaal in een normale Boeing op een normale landingsbaan. Naast adrenalinejunkie is Luka namelijk ook ‘gewoon’ piloot, met hem achter het stuur kunnen wij héérlijk dutten tijdens de vlucht.

Reageer op artikel:
Pool met ballen van staal landt vliegtuig op heli-platform van 7-sterren hotel
Sluiten