Inflatie blijft irritant hoog: alles wordt duurder, behalve je salaris

08 jul , 13:00Entertainment
overheid geld
Heb je het idee dat je aan het einde van je salaris nog steeds een week overhoudt? Dan ben je niet gek. De inflatie blijft namelijk hardnekkig hoog en dat voel je bij elke boodschap die je doet en elke rekening die op de mat ploft. In juni lagen de prijzen gemiddeld 3,1 procent hoger dan een jaar geleden, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
De grootste boosdoeners? Wonen, energie en water. Dus terwijl jij probeert te besparen door de verwarming op 18 te zetten en sneller te douchen, zie je je vaste lasten alsnog omhoogschieten. Opvallend is dat juist mensen zonder zonnepanelen, warmtepompen of dikke isolatie het hardst worden geraakt. Wie nog gewoon afhankelijk is van het net, betaalt zich scheel.

Boodschappen? Blijven stijgen

Je zou hopen dat de supermarkt een veilige haven is, maar nope: ook daar wordt alles langzaam duurder. Vooral koffie en chocolade zijn al maandenlang premium producten geworden. Koffie als luxe-item… wie had dat gedacht? Terwijl je bij het ontbijt op een droge cracker zit te knagen, meldt het CBS vrolijk dat we met z’n allen meer geld uitgeven aan diensten. Denk aan uit eten, sportscholen en festivals. We bezuinigen dus op de boodschappen, maar geven wel gas op leuke dingen. Prioriteiten, toch?

Tabak wordt weer “normaal duur”

Een klein lichtpuntje: de inflatie is ietsje lager dan in mei. Dat heeft alles te maken met de tabaksaccijnzen. Die werden in april 2024 nog flink verhoogd, maar dat effect ebt nu langzaam weg uit de inflatiecijfers. Of je nu rookt of niet, het beïnvloedt wel degelijk de officiële cijfers. Overigens kon de buurtsuper in de eerste maanden na de verhoging nog oude pakjes met lagere accijns verkopen, dus het effect duurt altijd net wat langer dan je denkt.

Nederland loopt achter in Europa

Waar in de rest van de eurozone de inflatie langzaam afkoelt, blijft Nederland achterlopen als dat ene kind op school dat z’n huiswerk altijd te laat inlevert. In veel EU-landen worden energie en producten goedkoper, maar hier blijven ze lekker omhoog kruipen. Economen zouden graag zien dat de inflatie rond de 2 procent blijft, een gezonde groei, noemen ze dat. Wij noemen het: een droomscenario.
Tot die tijd: riem aanhalen, lunch thuis meenemen en hopen dat de boodschappen ooit weer betaalbaar worden. Of gewoon investeren in zonnepanelen en zelf koffiebonen verbouwen in de achtertuin.
Delen met
Ook interessant