We hebben het allemaal gezien, de enorme run op wiet bij de coffeeshops. Als een stel rennende zombies gingen mensen massaal naar de plaatselijke shop die om 18.00 uur dichtging vanwege de nieuwe coronamaatregelen destijds. Maar dat is helemaal niet nodig. Zelf (legaal) je jointje kweken is namelijk veel goedkoper. Het enige wat je nodig hebt zijn goede zaden. Kan gewoon simpel met
online wietzaadjes verkrijgbaar . Verder zijn dit 10 stappen om jou een echte Rob de tuinman te laten worden als het gaat om wietplanten.
Stappenplan:
#1 Goede plek voor je wiet
Net zoals dat de kamerplant van je geliefde een mooie plek moet hebben, moet jij een goed plekje reserveren voor je wietplant. Bijvoorbeeld een kast in je woonkamer. Zorg er in ieder geval voor dat de plek die je kiest een plek is waar je planten uit het zicht staan zodat ze in ieder geval een maand of drie ongestoord kunnen groeien en bloeien.
#2 Kies je kweeklamp
Zoals Drukwerk ooit zei: schijn 'n lichtje op mij. Dat is ook erg handig voor je plant en cruciaal in dit stappenplan. Jouw ideale kweeklamp kies je aan de hand van de gewenste opbrengst, de maat van je kweekruimte en het aantal planten. Let wel op: maximaal vijf wietplanten zijn er toegestaan voor eigen consumptie.
#3 Een kweekmedium
Nee dan bedoelen we niet Ria van AstroTV. Maar de grond waar je plant met haar wortels in staat. Meestal is dit gewoon potgrond, maar het kan ook iets anders zijn zoals steenwol op kleikorrels. Dan kweek je dus hydrologisch zoals dat heet. Het voordeel is een snellere groei, maar het vergt wel iets meer kweekverstand.
#4 De juiste voeding
Heb je eenmaal een medium gekozen, dan heb je ook meststoffen nodig die daar bij aansluiten. Op aarde is een biologische voeding waarschijnlijk het makkelijkste, maar die kun je weer niet gebruiken in een hydrologische kweekopstelling. Het is niet makkelijk hè om groene vingers te krijgen.
#5 Kies de juiste stekken of zaden
Het soort is bepalend voor de smaak. Doe daarom goed onderzoek naar welke wiet jij het lekkerst vind. Anders is al deze moeite natuurlijk voor niks. Verder bepaalt het ook: de hoeveelheid, het effect en de manier waarop je planten zullen groeien en bloeien. In het kort gezegd komt het erop neer dat eigenlijk alle eigenschappen van je planten genetisch al vast liggen in het zaadje of het stekje dat je gaat kweken.
#6 Inrichting
Naast je lamp en je medium heb je nog wat andere zaken nodig in je kweekruimte zoals een afzuiger, een filter voor de geur en een (zwenk)ventilator om voor de nodige luchtcirculatie te zorgen. Een kweektent of kant en klare kast is ideaal, maar je kunt natuurlijk ook zelf gaan timmeren.
#7 Vegetatieve fase
Als je vroeger niet alleen bij de seksuele voorlichting van biologie hebt opgelet, dan weet je dat de zaadjes eerst gaan ontkiemen. Dit heet de vegetatieve fase (ook wel groeifase) en deze houdt aan zolang je de kweeklamp dagelijks meer dan 14 uur hebt aan staan.
#8 Bloeifase
Eindelijk een beetje vooruitzicht. Je ziet dat de toppen gevormd worden. De bloeifase begint ongeveer twee weken nadat je de lamp niet meer op 18 uur, maar op 12 uur hebt gezet (dus 12 uur per dag aan en 12 uur uit). Houdt rekening met een groeispurt aan het begin van de bloeifase.
#9 Kom maar op met die oogst
Het moment waar je het allemaal voor doet, de oogst. Op het roken na misschien wel het allermooiste van dit hele proces. Wacht ermee tot de wiet echt goed rijp is want het zou zonde zijn als je te vroeg oogst. Het oogsten zelf is een tijdrovend karweitje maar als je er even rustig voor gaat zitten en er de tijd voor neemt, levert het je wel hele mooie toppen op. Begin met het knippen van de grote schutbladeren en knip vervolgens alle kleine blaadjes uit de toppen. Sommige kwekers wachten met de kleine blaadjes tot na het drogen, het is maar wat je zelf het makkelijkst vindt.
#10 Het drogen
Als je dan eindelijk als een echte boer de oogst binnen hebt gehaald, is het tijd om te drogen. Dit doe je door de wiet ondersteboven in een donkere ruimt te hangen. Je eigen kweekruimte is dus ideaal hiervoor. Wacht ermee tot de wiet echt goed rijp is want het zou zonde zijn als je te vroeg oogst. Zet alles uit behalve de afzuiger. Zo wordt de lucht rond de wiet steeds ververst en heb je geen last van geurtjes in je huis. Het drogen duurt ongeveer een dag of 10 en is klaar wanneer de stammetjes bij het buigen met een duidelijke knak breken. Na het drogen kun je de wiet roken, maar het is veel beter om het dan nog een tijdje (minimaal 2 weken) te laten curen in glazen potten in het donker, vergeet in het begin niet af en toe de potten te laten luchten.
Het kost je dus even wat tijd, maar met de juiste spullen in huis is het daarna wel genieten geblazen. Of gerookt natuurlijk. Let wel op: gebruik je twee of meer niet-natuurlijke groeiproducten (lamp, mest en voeding) dan ben je illegaal bezig. Dus wees verstandig!