We spraken met de kersverse winnaar van het Nederlands Kampioenschap Risk

Afgelopen weekend stond er een prestigieus spelletjesevenement op de kalender, want niets minder dan het NK Risk werd in Amsterdam georganiseerd. In totaal deden er 430 deelnemers mee, waarvan slechts twintig vrouwen. Saillant detail: er zaten desalniettemin wel twee van die twintig vrouwen aan de finaletafel van vijf spelers! Uiteindelijk was het na twaalf loodzware uren de 20-jarige Sander Versluis die met de overwinning aan de haal ging. Wij belden de Haarlemmer op en vroegen hem naar zijn heroïsche zegetocht, zijn opdracht in de finale en natuurlijk zijn tips & tricks.

Gefeliciteerd Sander! Wat ging er door je heen toen je de winnende zet deed?
Nou, ik heb nooit een winnende zet gedaan. Ik heb op tijd gewonnen. Ik was het dichts bij mijn opdracht toen de tijd erop zat. Ik moest alleen IJsland nog veroveren, maar stonden zoveel legers op, dat was niet te doen. De volgende die aan de beurt was kreeg het niet voor elkaar om binnen de tijd de opdracht te behalen, dus toen was ik Nederlands kampioen.

Tijd?
Ja, er was een tijdslimiet van twee uur. Anders kan je de hele avond wel blijven spelen. Dat schiet niet op.

Wat was je opdracht in de finale?
Een afschuwelijke opdracht vind ik zelf. Ik moest Europa, Zuid-Amerika en een derde continent naar keuze veroveren. Uiteindelijk had ik Zuid-Amerika en Afrika in handen. Toen ben ik vanuit Afrika door naar Europa gegaan waar ik heel Europa heb veroverd, op IJsland na. Dus ik had aan mijn opdracht voldaan op één land na. Omdat ik het dichts van iedereen bij mijn opdracht zat had ik gewonnen.

Je hebt 12 uur achter elkaar geriskt. Hoe zwaar was het?
Ja, we begonnen om tien uur s’ ochtends en om half 11 in de avond waren we klaar, toen kwam de ceremonie nog dus ik was best laat thuis. Het was heel pittig en een hele lange zit. Ik heb het eigenlijk volgehouden op adrenaline. Van de adrenaline en spanning kreeg ik alleen geen hap door m’n keel. Ik had volledige focus op het spel. Verder waren er veel vrienden, dus ik was niet alleen, dat was ook wel chill.

NK Risk
Alle deelnemers in opperste concentratie tijdens het NK Risk

Wat heb je gewonnen na het NK Risk?
Ik ben Nederlands Kampioen Risk 2017, dat is natuurlijk het mooiste. Verder heb ik een houten Riskbord gewonnen met de tekst ‘Nederlands Kampioen Risk 2017’ erop, met een mooie lak eroverheen. Je kan erop spelen, maar ik ga ‘m denk ophangen. Daarnaast heb ik nog een wisselbeker waar m’n naam in gegrafeerd staat en een medaille met een 1 en NK Risk erop gewonnen.

Hoe heb je je voorbereid op het NK?
Niet heel erg best eigenlijk. We wilden ons met wat met vrienden voorbereiden, maar toen zijn we uiteindelijk toch uit gegaan. Dus dat was nou niet echt een heel goede voorbereiding voor een kampioenschap. Mijn huisgenoot was afgestudeerd, dus om 5 uur s’middags ging de champagne al open dus daardoor kwam ik al vrij snel in een bepaalde toestand. Uiteindelijk een paar uurtjes geslapen, dus ik was niet in topconditie.

Hoe vaak speel je per week een potje Risk?
Nou, ik heb dit jaar een paar keer gespeeld. Maar er was een tijd dat we met vrienden elke week speelden. Dat heeft wel een jaartje geduurd. Alle mogelijke scenario’s zijn daar wel langsgekomen. Daar leer je van. Het is een spelletje van trainen en uren maken.

Wat is je favoriete continent om mee te starten?
Oeh, dan gaan we de tactiek prijsgeven. Europa is lastig. Azië ook. Als je die continenten hebt dan willen tegenstanders je dwarsbomen. Bij een groter continent heb je meer te verdedigen, daardoor ben je meer bezig met je continent behouden dan met het behalen van je opdracht. Een kleiner continent als Australië, Afrika en Zuid-Amerika heeft mijn voorkeur. Van daaruit kun je mooi verder werken aan je opdracht.

Een belangrijke zege tijdens het NK Risk wordt gevierd.

Wat is de makkelijkste opdracht in jouw ogen?
Makkelijke opdrachten zijn er niet, hooguit de minst moeilijke. Het ligt er ook aan met hoeveel mensen je speelt en met wie. Ik vind iemand vernietigen een fijne opdracht. Het valt ook meer op als je een continent moet veroveren en als je iemand moet vernietigen dan heb je ook geen continent nodig om te winnen, dus dat valt minder op.

Wat is volgens jou de beste tactiek om een potje Risk te winnen?
Je moet niet te veel opvallen. Dan gaan de mensen naar je kijken. Je moet onopgemerkt door zo’n pot komen. Dat is de strategie die ik heb toegepast tijdens het NK. Je moet zeker niet gaan schreeuwen. Als je op de juiste momenten je mond houdt dan kom je er als beste doorheen en maak je meeste kans op de winst.

Wat vind je van valsspelers die stiekem paardjes erbij zetten?
Vrienden doen het wel eens, maar die mogen van mij gelijk naar huis. Dat is echt niet leuk. Bij het NK was iedereen volgens mij wel zo fair om netjes te spelen. Ik denk er niet aan. Ik zou het niet op m’n geweten willen hebben als ik dit zou hebben gewonnen met vals spelen. Het is toch niet leuk om via vals spelen te winnen.

Gooi je het bord wel eens door de woonkamer heen?
Nee, dat is mij nog niet overkomen. Het is ook een van mijn kwaliteiten dat ik rustig blijf. Je hoofd koel houden en ijskoud blijven. Anders ga je overhaaste beslissingen nemen en dat kan gevolgen hebben waar anderen van kunnen profiteren. Je moet je hoofd bij het spelletje houden als je wil winnen.

Nederlands kampioen Sander Versluis in extase.

‘Hoi, ik ben Nederlands Kampioen Risk’. Lijkt ons een uitstekende openingszin!
Nou, ik ging met m’n vrienden naar de kroeg. Die zeiden al: ‘Als jij gaat niet gaat scoren dan weten wij het ook niet meer.’ In de kroeg kreeg ik gratis bier van iedereen die ik zag. De ladingen bier bleven maar komen, mensen wilden op de foto. Ik ben die avond eigenlijk meer in gesprek met mannen geweest om over strategie te praten dan dat ik met vrouwen heb kunnen praten. Dat viel me ook wel tegen. Misschien dat ik ‘m deze week als openingszin eruit gooi. Niet geschoten is altijd mis.

Haha ja joh, doen. En je moet ‘m als biografie bij Tinder zetten.
Haha! Nou, ik zal je vertellen. Toevallig heb ik dat er vanochtend op gezet: ‘Nederlands Kampioen Risk 2017’. Maar ik heb past drie dagen Tinder dus ik ben daar nog niet in bloedvorm. Ik moet daar m’n strategie nog een beetje vinden.

Alle vertrouwen in dat dat gaat lukken met deze prestigieuze prijs op zak. Geniet nog na van je overwinning!

Reageer op artikel:
We spraken met de kersverse winnaar van het Nederlands Kampioenschap Risk
Sluiten