Sony komt met gloednieuwe Playstation handheld: de Project Q

Pas sinds kort zijn er genoeg Playstation 5’s op voorraad om er gewoon eentje te kunnen kopen als je wilt, maar een gloednieuwe Playstation staat alweer klaar. Neen, het is niet de Playstation 6. Dat zou wel héél erg snel (en onnodig) zijn. Voor het eerst sinds de PS Vita brengt Sony een apparaatje uit waarop je op de achterbank naar Frankrijk kunt spelen. Nintendo, pas maar op, want Project Q komt eraan.

Project Q

Project Q ziet er uit als een PS5 controller waar een schermpje tussen is geduwd, en dat is eigenlijk ook precies wat het is. Wat ons betreft is dat niet negatief. De controller is één op één hetzelfde als die van de grote console thuis, alleen dan is ‘ie in tweeën gesneden, never change a winning team. Tussen de twee controller-helften zit een mooi helder scherm waarop je je games kunt gaan spelen.

Je PS-favorites worden afgebeeld op een 1080p LCD-schermpje van 8-inch. Daar kunnen we nu lang over lullen, maar uiteindelijk moeten we zo’n schermpje toch gewoon even zien om goed te kunnen oordelen. Het geheel ziet er wel nét een beetje ongemakkelijk uit als je het ons vraagt, hiermee ga je niet zo snel op school, in de trein of bij je oma op bezoek zitten spelen en als je toch thuis bent kun je net zo goed gewoon op je ‘echte’ PS5 spelen.

Project Q
Foto: Sony

To cloud or not to cloud

Weet je nog dat we net zeiden dat het een controller en een scherm was? Dat is ook echt zo, je gaat je spelletjes namelijk niet installeren op je Project Q zoals op de PSP of de Vita. Overigens is Project Q een werktitel, je hoeft niet bang te zijn dat je straks ‘eventjes op je Project Q gaat spelen’. Je games installeer je op je grote PS5 en kun je spelen op deze handheld variant.

De games moeten dus wel daadwerkelijk geïnstalleerd zijn op je PS5, er wordt nog niks gestreamd vanuit de cloud. Wél belooft Sony dat je zo heerlijk 60fps kunt gaan streamen en als dat ook echt gaat werken is dat wat ons betreft het belangrijkst. Daarnaast kan het altijd nog zo zijn dat je in de toekomst altijd nog vanuit de cloud kunt gaan gamen op je Project Q met een soort ‘Game Pass’ achtige constructie, iets waar Sony al jaren mee bezig is.

Details

Oké, misschien kunnen we het eigenlijk geen details noemen, maar hoe duur dit ding moet gaan worden weten we nog niet. Hoelang de accu het moet gaan volhouden weten we ook niet, evenals wanneer ‘ie uit moet gaan komen. Toch wel redelijk essentiële dingen. We hopen op een nette prijs aangezien het ding zelf geen games draait. Goed, we laten het jullie weten als er meer duidelijk is.

Reageer op artikel:
Sony komt met gloednieuwe Playstation handheld: de Project Q
Sluiten