Sonos dropt met Sonos Era 300 en Sonos Era 100 indrukwekkende nieuwe speakers

Sonos verrast ons al jaren met puike soundsystemen. Op het gebied van connectiviteit kan er geen audiomerk tippen aan de Amerikanen. Met de introductie van de Sonos Era 300 en Sonos Era 100 komen ze hard in 2023, want dit klinkt fantastisch.

Vorig jaar vierde Sonos haar twintigjarig bestaan en in die twintig jaar heeft het bedrijf zich opgewerkt tot een toonaangevende factor in het audiosegment.  Het concept van Sonos blijft ijzersterk: alle kamers in je huis vullen met speakers, zodat je overal in het huis kan genieten van je favoriete muziek. Ze hebben speakers in alle soorten, maten en smaken, maar natuurlijk moet de audiogigant blijven doorpakken. Dat ze niet stil hebben gezeten, blijkt wel uit de lancering van de Sonos Era 300 en de Sonos Era 100. We nemen ze met je door.

Sonos Era

Sonos Era 300

Met de Sonos Era 300 voegt het bedrijf een nieuwe parel toe aan het assortiment. Compleet nieuw is dat deze speaker het geluid alle kanten opstuurt, om de luisteraar als het ware ‘in het midden’ te plaatsen. Je hoort niet meer waar het vandaan komt, het is er gewoon. Dankzij de Trueplay Tuning passen deze speakers zichzelf zelfs aan aan jouw ruimte. Hij hoort wat je kamer nodig heeft en past de instellingen aan zodat je het geluid altijd maximaal ervaart. We hebben het gisteren mogen ervaren en zijn oprecht onder de indruk. Naar onze mening is dit de beste speaker die Sonos ooit heeft geproduceerd.

Dat komt mede door het feit dat er liefst zes krachtige drivers in de Sonos Era 300 zijn geïnstalleerd. Dat is serieus veel voor een individuele speaker. Die drivers zorgen er weer voor dat het geluid naar links, rechts, voren en omhoog wordt gestuurd. Op die manier kun je de audio ervaren zoals de artiest en/of (film)producer het heeft bedoeld.

Dat is dus ook ideaal in combinatie met films kijken. De 300 is optimaal voor Spatial Audio – daarover zometeen meer – en maakt je films nóg meeslepender. Combineer twee Sonos Era 300 met een soundbar als de Arc of de Ray en je creëert echt een geweldige audio opzet. Optimale Dolby Atmos beleving gegarandeerd, en dat gewoon bij jou thuis op de bank. De prijs van de Sonos Era 300 bedraagt €499 euro en is vanaf 28 maart online te bestellen via sonos.com.

Sonos Era

Sonos Era 100

Een van de bestsellers van Sonos is de Sonos One. Die gaat al een tijdje mee, dus komen ze nu met de opvolger: de Sonos Era 100. Hij is ongeveer hetzelfde formaat als de One. Nog steeds past ‘ie prima in je boekenkast of subtiel weggewerkt op een plank in de keuken. Wel is ‘ie een paar centimeter langer en lijkt ‘ie ietsje slanker.

De Era 100 is voorzien van volledig nieuwe hardware en software. We krijg in een luistersessie een paar goede tunes te horen van bijvoorbeeld Yebba (October Sky) en Lizzo (About Damn Time). Knap hoor, wat voor geluid de sounddesigners uit zo’n compacte speaker laten komen. Mooi hoe de details in vocals en instrumenten naar voren komen, maar je ook kunt rekenen op een behoorlijk diepe bass. Verantwoordelijk daarvoor zijn de twee gerichte tweeters die hoge frequenties naar links en rechts sturen voor vol stereogeluid. Klein, maar fel en krachtig. De Sonos Era 100 gaat je 279 euro kosten. Ook deze speaker is vanaf 28 maart verkrijgbaar via sonos.com.

Nieuwe features

Interessant is dat Sonos een paar nieuwe features aan de Era-serie heeft toegevoegd. Stel je komt thuis van een after en je vrienden willen graag de muziek verzorgen. Dan moesten zij eerst je Wifi wachtwoofd hebben en de Sonos app downloaden. Door het implementeren van bluetooth op de speakers, is dat nu verleden tijd. Gewoon de speaker connecten met bluetooth en zij kunnen de regie over je muziek overnemen. Of jij dat moet willen is natuurlijk een tweede. Daarnaast is er nu ook een mogelijkheid om te connecten via een aux-kabel (handig voor als je wil dj’en) of met een Sonos-lijningangsadapter. Waarschijnlijk regel je het volume van je Sonos speaker gewoon in de app, maar dat kan bij de nieuwe Era-serie ook met een slider op de speaker.

Spatial Audio

Het concept van Spatial Audio kun je het best omschrijven als een geluidservaring die zich als een deken om je heen slaat. De hele ruimte wordt gevuld met muziek, zonder dat je meerdere speakers nodig hebt. De Dolby Atmos technologie vult de hele ruimte met geluid en creëert het gevoel alsof het geluid overal vandaan komt. De box switcht moeiteloos van mono naar stereo en kan ook variëren in spatial of driedimensionale audio. Met Spatial Audio brengt Sonos de volgende stap in de luisterevolutie.

Apple

Sonos kondigde vandaag ook aan dat het ondersteuning gaat bieden voor Spatial Audio op Apple Music, een significante uitbreiding van de next-gen geluidservaringen van het bedrijf. Sonos-klanten krijgen vanaf 28 maart 2023 toegang tot Spatial Audio op Apple Music. Mooie nieuwe ontwikkelingen dus! Voor meer info over hun fraaie nieuwe speakers, check sonos.com.

Reageer op artikel:
Sonos dropt met Sonos Era 300 en Sonos Era 100 indrukwekkende nieuwe speakers
Sluiten