Review: spectaculaire Angel Has Fallen nestelt zich tussen de grootste actiefilmreeksen

Redactie 22 Aug 2019 Entertainment

Als je als stoere mannenacteur een beetje serieus genomen wil worden in Hollywood, dan heb je je eigen actiefilmreeks. Tom Cruise verzorgt eens in de zoveel tijd superstuntwerk in Mission Impossible, Keanu Reeves is de buitenaardse assassin in John Wick en Gerard Butler is Secret Service-held Mike Banning, die zich ontfermt over de Amerikaanse president in de Has Fallen-reeks. Met Angel Has Fallen is daar een nieuwe, enerverende editie aan toegevoegd.

Na Olympus Has Fallen (2012) en London Has Fallen (2016) is Angel Has Fallen het derde deel in de reeks en gaat het chronologisch verder waar het chaotische avontuur in Londen zijn gestopt. De naweeën van zijn heldhaftige praktijken in de Britse hoofdstad zijn nog duidelijk merkbaar. Mike heeft last van insomnia, migraine en gebruikt veel medicijnen om die ellende tegen te gaan. Wel is hij weer veilig thuis bij vrouw en dochtertje. Afgezien van z’n fysieke toestand gaat het wel lekker, want hij heeft zich opgewerkt als belangrijkste kandidaat voor de functie van chef Secret Service. Mag ook wel, na wat hij allemaal heeft gedaan.

Angel Has Fallen
Hollywood-cracks Gerard Butler & Morgan Freeman.

Drone-aanval

Alles gaat z’n gangetje, maar dat verandert op ingrijpende wijze als president Allan Trumbull (Morgan Freeman) een stukje gaat vissen in de natuur buiten Washington. Terwijl de president rustig een hengeltje uitwerpt, wordt hij door een leger van allesverwoestende drones aangevallen. Mike Banning laat zien waarom hij de vedette van de Secret Service is en is er net op tijd bij om een zekere dood van de president van de VS te voorkomen, terwijl de rest van het achttienkoppige team op beestachtige wijze wordt afgeslacht.

Klopjacht

De president komt niet geheel ongeschonden uit de strijd, want hij raakt in coma. Mike wordt wel wakker, maar ziet tot zijn ontzetting dat hij is vastgeketend aan z’n ziekenhuisbed. Dat hij de enige overlevende is, is ook wel een tikkeltje dubieus. Maar wat pas echt in zijn nadeel spreekt, is dat zijn DNA is gevonden in het busje waar de drones werden gelanceerd. Daarnaast staat het reisschema van de president op het dark web en wordt er 10 miljoen op een Russische rekening gevonden, op naam van, jawel meneer Banning. Inderdaad, Mike zit heel diep in de penarie.

Wat volgt is een meeslepende actiethriller waarbij Mike zijn onschuld moet zien te bewijzen, terwijl er een GTA vijf sterren klopjacht op de beste man gaande is. In de tussentijd stuurt een malafide hoge pief uit de Amerikaanse politiek een gevaarlijke troep stoere soldaten aan, om de snode plannen door te zetten.

Conclusie?

Angel Has Fallen is een spectaculaire actie-achtbaan waarbij de explosies je om de oren vliegen en je geen moment verveeld. Waar 007 het regelt namens de Britten, Ethan Hunt op miraculeuze wijze de wereld redt en John Wick de hele onderwereld uitmoordt, daar heeft Mike Banning z’n eigen plekje in het genre veroverd, als beste beschermengel ter wereld. Ze serveren allemaal op hun eigen manier een sensationele portie achtervolgingen, vuurgevechten en ontploffingen. Een welbekend, maar lekker recept dat er in de vorm van Angel Has Fallen ingaat als een bucket gefrituurde chicken wings. 90 minuten lang knallende topentertainment met een bak popcorn in je hand: precies wat iedereen af en toe nodig heeft. Tel daarbij op dat dit het sterkste verhaal is in de Has Fallen-reeks tot nu toe, en we komen uit op een vette vier sterren in het actie-genre. Wat ons betreft volgen er nog meer edities in de Has Fallen-reeks, want voor dit soort films trekken wij met liefde onze bioscoopbroek aan.

Angel Has Fallen draait vanaf 22 augustus in de bioscoop.

Angel Has Fallen

Wat: Mike Banning, het beste dat de Secret Service te bieden heeft.
Wie: Gerard Butler (Mike Banning), Morgan Freeman (President Trumbull), Piper Perabo (knappe vrouw van Mike) en Jada Pinket Smitth (FBI-tante).
Hoeveel sterren: ✭ ✭ ✭ ✭
Saai feitje: De productie van de film heeft maanden stilgelegen, omdat Gerard Butler moest herstellen van een motorongeluk.

Reageer op artikel:
Review: spectaculaire Angel Has Fallen nestelt zich tussen de grootste actiefilmreeksen
Sluiten