Dit artikel geeft je inzicht in wat je wel en niet moet doen wanneer je voor het eerst gaat investeren in crypto valuta. Hoewel investeren in cryptomunten ontzettend lucratief kan zijn, komen er ook veel risico’s bij kijken. Zo kunnen cryptovaluta ontzettend volatiel zijn en is het soms onduidelijk wat nu het doel van een bepaalde cryptomunt is. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op een succesvolle investering hebben we de do’s en don’ts van investeren in crypto op een rijtje gezet.
1. Doe je eigen onderzoek
Het is van essentieel belang om te weten waarin je investeert. De ontwikkelaars van cryptomunten hebben vaak een whitepaper waarin ze beschrijven wat voor een doel het project dient. Aan de hand van de whitepaper kun je zien hoe de cryptomunt werkt en wat voor een technieken er worden gebruikt
Lees je ook altijd goed in over de ontwikkelaars van het project. Vaak kun je op internet vinden waar de ontwikkelaars hebben gewerkt en of het een betrouwbare groep mensen is.
2. Investeer nooit meer dan je kunt verliezen
Het is het allerbelangrijkste dat je aan je dagelijkse levensbehoeften kunt komen. Investeer dus nooit met geld dat je niet kunt missen. Vooral de markt voor crypto valuta kan zeer verleidelijk zijn door zijn hoge rendementen. Hoewel, gedurende de afgelopen jaren de rendementen overwegend positief zijn geweest, is er nog steeds een hoop onzekerheid binnen de markt.
3. Investeer in nieuwe crypto
De rendementen op de gevestigde cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum zijn in de afgelopen jaren wat afgekoeld. Het kan daarom erg interessant zijn om te investeren in
nieuwe crypto. Deze nieuwe cryptomunten kunnen soms zeer hoge rendementen met zich meebrengen. Het voordeel van investeren in deze cryptomunten is dat ze vaak de nieuwste technologische ontwikkelingen benutten. Ontwikkelingen zoals DeFi, NFT’s, Artificial Intelligence en P2E Gaming worden vaak gebruikt door deze nieuwe projecten. Daarom hebben deze projecten vaak een groter potentieel om aan te slaan in de markt. De kans op succes is groter doordat ze inspelen op de nieuwste trends en technologieën binnen de cryptowereld.
4. Beheer je crypto op een veilige locatie
Als je op lange termijn wil beleggen is het verstandig je cryptomunten in een Wallet te beheren in plaats van op een crypto exchange. Wanneer je je langetermijnbeleggingen op een crypto exchange laat staan loop je het risico dat deze exchange failliet gaat of door andere omstandigheden jouw investering niet kan terugbetalen.
Een van de meest recente voorbeelden is het faillissement van de crypto exchange FTX. De topman
Sam Bankman-Fried werd schuldig bevonden aan het wegsluizen van miljarden euro’s aan cryptogeld.
5. Houd rekening met wetten en reguleringen
Hoewel de markt voor cryptovaluta wereldwijd steeds meer voeten aan de grond krijgt, blijven overheden en financiële instanties sceptisch. Per land of gebied kunnen reguleringen omtrent crypto ontzettend verschillen. Dit kan effect hebben op de handel en de prijs van specifieke cryptovaluta. Zo kreeg de grootste crypto exchange ter wereld in Nederland een
boete voor het aanbieden van cryptodiensten zonder dat ze hier een registratie voor hadden. Houd er dus rekening mee dat regelgeving grote invloed kan hebben op je investering. Strengere regels of zelfs een verbod op cryptovaluta in bepaalde regio's kunnen de waarde van een munt flink doen dalen, terwijl gunstige wetgeving juist kan zorgen voor groei en adoptie.
6. Maak gebruik van indicatoren om de juiste investering te kiezen
Naast historische prijzen is er een heel scala aan andere technische indicatoren die jou kunnen helpen met het maken van een beslissing. Denk hierbij aan indicatoren zoals de Relative Strength Index, Moving Averages, Bollinger Bands, MACD en volume-indicatoren. Door deze te combineren, kun je een betere beslissing maken over wanneer je in of uit een cryptomunt moet stappen.
7. Gebruik je gezond verstand
Gebruik je gezond verstand en laat je niet meeslepen door de hype. Het is uiteraard ontzettend verleidelijk om te investeren in cryptomunten met hoge rendementen. Blijf echter wel goed opletten. Zorg dat je kritisch blijft en alert let op mogelijke scams. Wees bewust van de risico's die sommige projecten of investeringen met zich mee brengen.