Melt is een van de vetste festivals ter wereld

24 jul 2018, 17:50 Entertainment
melt

Nederland is festivalhoofdstad van de wereld. In Amsterdam alleen al vinden dit jaar meer dan 300 festivals plaats. Maar laten we vooral de buitenlandse festivals niet vergeten. Als je één land kan toevertrouwen hoe ze een fissa moeten bouwen, dan is het Duitsland wel. Wij trokken naar een van de meest beruchte feesten bij onze oosterburen: Melt Festival.

Hoe goed en leuk de feesten in Nederland ook zijn, een festival in het buitenland heeft altijd iets extra’s. Of je nou naar Dour in België of Burning Man in de Nevada dessert gaat, doordat je de landsgrenzen overschrijdt ontstaat er gelijk al een avontuurlijkere vibe. Melt speelt zich af in het Oost-Duitse Gräfenhainichen, op een kleine twee uurtjes van Berlijn. Met de auto vanuit Nederland is het zo’n zeven uur rijden, maar wij pakken het vliegtuig voor de 21eeditie van Melt.

Melt Festival = elektronisch muziekwalhalla

Het festival richt zich met name op de elektronische hoek van het muziekspectrum, afgewisseld met de toffere popacts van het moment. Alle grote dj’s van de wereld hebben hier al gestaan. Dit jaar stonden vertonen onder andere Nina Kraviz, The Black Madonna en Ben Klock hun kunsten achter de draaitafels, terwijl artiesten als The Xx, Florence + The Machine en rapper Tyler, The Creator de grote namen uit de pophoek zijn. Het is mooi hoe dit in elkaar wordt verweven. Het ene moment staat de zangeres van Florence + The Machine het kippenvel op je armen te zingen, een halfuur later sta je te fistpompen op de snoeiharde beuktechno van de Belgische Amelie Lens.

6059a4d01a9a328d565772e11018cb1dwoodywoodsn 1024x683
Modeselektor B2B Apparat op de MeltSelektor stage. Foto: Stephan Flad

Nachtfestival

En dat gaat allemaal door tot diep in de ochtend, als de zon alweer aan de hemel staat te branden. Het festival begint een beetje einde van de middag, begin van de avond, maar komt pas echt tot leven als de nacht valt. Waar in Nederland Lowlands om 5 uur ’s nachts is afgelopen, daar gaan ze bij Melt nog twee uurtjes langer door, want de programmering op het festival loopt tot 7 uur in de morgen. Yep, dat is best ruig.

Sleepless Floor

Mocht je dat niet ruig genoeg zijn, dan is dat ook geen enkel probleem, want net buiten het festivalterrein is de befaamde Sleepless Floor geïnstalleerd. De naam verraadt het al: van donderdagavond tot maandagochtend 12:00 uur gaat het hier non-stop door. De stage is een kleine techno-oase, die naast een kleine heuvel buiten het officiële festivalterrein is gebouwd waar je de zon kunt zien opkomen en eindeloos kan vermaken met alle mensen die beneden in het zand staan te dansen. Als je in het midden van de dansvloer gaat staan, word je compleet weggeblazen door het magistrale geluidssysteem. In elke hoek hebben ze dikke boxen geplaatst. Dat levert een geluidssysteem op dat piep-in-je-oor hard is, maar zo verschrikkelijk zuiver. Vanaf de camping twee kilometer verderop kun je rustig luisteren welk nummer er wordt gedraaid, of je wakker laten houden door de alsmaar door denderende basstrein. En de mensen die hier rondlopen. Man, alleen daarom is het al lachen om hier een paar uur te vertoeven. De Sleepless is een dansend bolwerk van excentrieke figuren. Kijk niet raar op als je hier opeens een flamboyante Berghainridder met alleen een lapje stof voor z’n geslachtsdeel in een roze opblaasflamingo voorbij komt fladderen. Alles kan, alles mag en alles wordt getolereerd. Als het laat in de ochtend wordt, kan het wat grimmig aanvoelen met al die uilenbekkies of wandelende apotheekgekkies, maar dat is een mooi moment om even wat uurtjes slaap te pakken in je tentje en/of te gaan zwemmen in het meertje.

melt x annette zer 6585 1 e1610618429232
Big Wheel stage.

City of Iron

De Sleepless is mooi, maar het allermooiste is het terrein zelf. Het festival wordt gehouden in de oude koolmijn Ferropolis , waar de immense kranen nog altijd uitgestald staan als een openluchtmuseum. Welkom in The City of Iron. Als je er op een doodse dinsdagmiddag in maart zou wandelen, zou het al indruk maken, laat staan als de kranen op gruwelijke wijze zijn verlicht, de vuurballen uit die kranen omhoog spuwen en de dreunende bassen uit de speakers over de dansvloer rollen. Pure magie. In totaal zijn er inclusief de Sleepless zo’n negen stages. De belangrijkste zijn de Melt Stage, het hoofdpodium waar de grotere acts staan geprogrammeerd. Verder heb je de Big Wheel voor de dikste techno, de idyllische MeltSelektor stage op een strandje aan het meer en de sfeervolle Forrest Stage, dat zich bevindt in het bos. Alles ligt dicht bij elkaar, dus je bent niet de blaren op je poten aan het lopen. De pijn komt wel in je knieën en onderrug van de urenlange dansmarathon die je aan het afleggen bent.

Sfeertje

Ander pluspunt: de drukte. Of juist het gebrek daaraan. Het weekend hiervoor werd er een hiphopfestival georganiseerd waar 35.000 man op afkwamen, dan zit het echt hutjemutjevol. Op Melt komen jaarlijks zo’n 20.000 man op af. Ruimte om te dansen, ruimte om te rennen, ruimte om je uit te leven. Dikke vette plus. Die duizenden mensen zijn een lekker internationaal gezelschap. Uiteraard zijn de Duitsers met de thuiswedstrijd in de meerderheid, gevolg door een flinke delegatie Nederlanders (zeker wel een stuk of 3.000 a 4.000). Verder hebben we Engelsen, Belgen, Amerikanen, Spanjaarden, Italianen gesignaleerd en waren er opvallend veel Australiërs, die het gelijk combineren met een zomertripje door Europa. Er hangt een heel relaxed sfeertje. Geen zien en gezien worden, maar de iedereen-moet-lekker-doen-wat-ie-zelf-wil-mentaliteit. Maar bovenal: de mensen zijn allemaal in opperbeste feeststemming.

Dus?

Hebben we hier te maken met een van de allervetste festivals die de wereld rijk is. Elke technoliefhebber moet hier een keer in z’n leven geweest zijn. De mensen, de sfeer en de ongeëvenaard dikke locatie maken dit tot één grote superspeeltuin voor volwassenen. Niet voor niets was dit al de vierde keer dat wij er zijn geweest. Ook wel chill is dat het niet heel duur is. Een kaartje kost je zo’n €125 euro en voor een bordje pasta of broodje döner ben je zo’n 6 euro kwijt, terwijl je voor een bak noodles €9 moet aftikken. Een biertje kost je 4 euro voor 0,4 liter van het gouden levensvocht, maar je mag ook zelf vodka mee het terrein opnemen. Op de camping pak je de full festival experience, maar voor de luxe non-kampeerders onder ons kun je op een klein halfuurtje rijden ook in een hotel in het stadje Dessau bivakkeren. Is top geregeld, want er rijden continu pendelbussen af en aan van de ingang van de hotels naar het festivalterrein. Zo kun je het festival in elke vorm pakken. Je weet welk festival je bovenaan je lijstje moet zetten voor volgende zomer. Je krijgt er gegarandeerd een onvergetelijk weekend voor terug.

Dikke thanks festival.travel voor de toffe trip! Mocht je volgend jaar naar Melt of een ander festival in Europa willen bezoeken, zij regelen het voor je.

In het kort

Wat:Melt Festival Waar: Gräfenhainichen, Duitsland

Wanneer:13 – 15 juli 2018 Tofste acts:

The Xx, Jon Hopkins, Modeselektor B2B Apparat, Florence + The Machine, Mount Kimbie, Fatima Yamaha, The Black Madonna

Weer:Elke dag 25 graden en een zonnetje (’s nachts 15 graden)
Prijs:
125 euro voor een kaartje Bier: 4 euro voor 0,4 liter

Eten:6 - 9 euro voor een maaltijd Sterren: * * * * *

Tekst: Chris Riemens

Foto's: Melt Festival

Delen met
Ook interessant