Mauro Icardi faalt hopeloos bij imitatie ‘Cruijff-penalty’

Gevaarlijke aanval, de verdediger is te laat, maakt een wilde tackle in het zestienmetergebied, en jawel, de scheids kan niet anders dan de bal op de stip leggen. Dan denk je, die penalty wordt direct op doel geschoten. Toch kan dat ook anders. Een van de meest legendarische momenten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis kenmerkt dit moment, Johan Cruijff en Jesper Olsen waren destijds bij Ajax de hoofdrolspelers. Zij voerden het tot in de perfectie uit, Mauro Icardi en Kerem Aktürkoglu van Galatasaray dachten hen te kunnen imiteren, maar dat liep anders af.

We nemen eerst even een kleine duik in de geschiedenis. Om precies te zijn naar 5 december 1982. Ajax, nog spelend in stadion De Meer, speelt thuis tegen Helmond Sport. Bij een 1-0 voorsprong krijgt Ajax een pingel. Cruijff gaat achter de bal staan en laat zien wederom hij zo’n enorme stempel op het Nederlandse voetbal heeft gedrukt. In plaats van die bal direct op doel te jakkeren, legt ‘ie ‘m breed op Jesper Olsen die ‘de zestien’ in komt lopen. Olsen legt hem vervolgens weer breed op Cruijff: 2-0. Een waanzinnig slimmigheidje van de innovatieve master Johan Cruijff.

‘Cruijff-penalty’

Bij Galatasaray gebeurt hetzelfde, maar dan net met een andere afloop. In de uitwedstrijd tegen Istanbulspor staat Kerem Aktürkoglu klaar om een penalty te nemen in de 37e minuut. En ook hier, in plaats van te schieten, besluit hij om de bal breed te leggen naar Mauro Icardi. De spits van Galatasaray heeft z’n vizier echter niet op scherp staan, want de Argentijn schiet de bal zonder pardon naast het doel. En dat tot verbijstering van alles en iedereen. De uitspraak ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’ gaat dus niet helemaal op bij de Galatasaray-spelers. De uitvoering laat flink te wensen over.

Mauro Icardi

Icardi zelf? Nou, die had geen duidelijk geen last van dit moment. Vijf minuten later schiet de man zijn ploeg alsnog op een 1-0 voorsprong. Dit bleek genoeg voor de winst, de wedstrijd eindigde eveneens in 1-0. Hierdoor blijft Galatasaray koploper van Turkije.

Reageer op artikel:
Mauro Icardi faalt hopeloos bij imitatie ‘Cruijff-penalty’
Sluiten