SSC Tuatara doet het: snelste onboard video én snelste auto ooit

okt 20 2020, 11:00 Machines
ssc
We schreven laatst al dat de SSC Tuatara record">het record heeft verbroken van de snelste auto. Er waren al een paar reacties met de welbekende "eerst zien, dan geloven" quote. Hier is dan daadwerkelijk het bewijs van de recordpoging. Kijk eens even, hij gaat pas naar de derde versnelling als die al op 120 kilometer per uur zit. Wat een bizarre bak.

Recordpoging SSC Tuatara

Voor een recordpoging van dit type, heb je wel een stukje asfalt nodig. Dus gingen ze naar Las Vegas waar ze 11 kilometer aan kaarsrechte weg hebben. De 1774 PK sterke SSC Tuatara tikte topsnelheid">een topsnelheid aan van 532 kilometer per uur. Om het record officieel te behalen zouden ze ook de andere kant op moeten rijden. Het gemiddelde van die twee runs zou de uiteindelijke topsnelheid zijn en de snelheid die in de boeken komt. Die gemiddelde snelheid kwam uit op 508,73 kilometer per uur.
Britse autocoureur Oliver Webb mocht het rechter pedaal van deze supercar door de vloer heen trappen. Zijn eerste run stelde wat teleur. Hij tikte namelijk een topsnelheid aan van maar 484,53 kilometer per uur. In de andere richting was zijn rechtervoetje wat zwaarder geworden. Hier haalde hij zijn voet pas van het pedaal toen hij de eerder genoemde snelheid van 532,93 kilometer per uur aantikte.
Hiermee vestigen ze het record met een dikke voorsprong op hun voorganger. Dat was de Koenigsegg Agera RS. Deze noteerde in 2017 een gemiddelde snelheid van 447 kilometer per uur. Hiermee heeft de SSC Tuatara zijn voorganger met maar liefst 60 kilometer per uur verslagen. Vorig jaar wist een aangepaste versie van de Bugatti Chiron nog een snelheid van 490 kilometer per uur te halen, maar dit was een enkele run en gold dus niet als officieel record.
Delen met
Ook interessant