Een tunnelbuis waar goederen met 1000 kilometer per uur door de wereld reizen, het klinkt als iets uit een epische sciencefiction film. Binnenkort wordt dit misschien wel werkelijkheid, en wel in ons eigen kikkerlandje. De overheid is een onderzoek gestart naar een zogenaamde hyperloop-verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam. Zeg maar dag tegen het eindeloos wachten op je online aankoop. Wat is ook alweer een hyperloop?
De hyperloop is een luchtdrukbuis waar mensen en goederen door getransporteerd kunnen worden, een soort vacuümtrein. Het
concept is in 2012 gepresenteerd door, hoe kan het ook anders, de beroemde Tesla-topman
Elon Musk . Het is een alternatief vervoersmiddel en moet gaan concurreren met vliegtuigen, auto’s en treinen. “Zie het
als een kruising tussen de Concorde, een railgun en airhockey.” aldus
Elon Musk. Vanwege het feit dat hij zelf druk is met zijn miljardenbedrijven SpaceX en Tesla, riep hij anderen op om
het concept uit te werken. Dat is de Nederlandse overheid en grote exportbedrijven niet ontgaan.
De snelle export van
producten is vooral fijn voor sectoren die veel verse producten vervoeren. Zo doen er grote spelers in de tuinbouwsector aan mee, maar ook Schiphol houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten. Daarnaast is het vervoer met een hyperloop volledig elektrisch, wat de verspreiding van schadelijke stoffen drastisch vermindert. Sneller en duurzamer, klinkt als een win-win in onze oren.
foto: Hardt Hyperloop
Hardt Hyperloop
Het is niet Nederlands eerste ervaring met de hyperloop. In 2017 won een Delfts studententeam genaamd Hardt Hyperloop een hyperloopcompetitie opgericht door niemand minder dan
Elon Musk zelf. ProRail investeerde hierna even 2,5 miljoen in het project en de studenten mochten de buizen testen in een Delftse spoortunnel. In 2019 maakten ze bekend een hyperloop-testcentrum te gaan bouwen in Groningen. Deze zal in 2022 klaar zijn, waardoor transport via hyperloops zich hopelijk in sneltreinvaart (of beter: hyperloopvaart) zal ontwikkelen.
Hyperloop-verbinding Amsterdam Rotterdam
Hyperloops moet zorgen dat het goederenvervoer in Europa op een duurzame manier kan worden uitgevoerd. De talloze vrachtwagens op de wegen moeten op den duur worden vervangen voor een Europese hyperloopverbinding. Amsterdam-Rotterdam is een van drukste routes in Europa, vandaar dat dit traject als eerst onder de loep wordt genomen. In de toekomst gaat de gemiddelde transporttijd tussen deze twee steden van één uur naar een paar luttele minuten.