Amerikaan is in één klap miljardair door loterij

We wagen allemaal wel eens een gokje, de een doet dat door elk jaar braaf een staatslot te kopen en de ander vult regelmatig zijn TOTO in. Hoewel de meesten van ons er nooit miljonair mee zullen worden, is dat voor een tot nu toe onbekend persoon (en dat zal zo ook wel blijven denken we) uit Amerika, wel anders. Hij of zij mag zich gaan klaar maken voor een wel erg lekkere jackpot.

Deze geluksvogel heeft namelijk de Powerball-loterij gewonnen, je weet wel, die loterij met die absurd hoge jackpot. Winnaars van die loterij mogen zich al gauw miljardair noemen. Dat is wat anders dan de jackpot van ons eigen kikkerlandje.

Een na hoogste jackpot ooit

De winnaar van deze trekking mag maar liefst 1,63 miljard euro op zijn of haar rekening bijschreven. Kaching. Het winnende lot werd gekocht bij een buurtsuper in Frazier Park, een dorp in de buurt van Los Angeles. Niet alleen de telefoon van de winnaar zal overuren draaien, ook de buurtsuper staat vol in de schijnwerpers. ‘De telefoon staat roodgloeiend, mensen feliciteren me. Dat is behoorlijk gek’ zegt Duke, een medewerker van Midway Market & Liquor waar het winnende lot is gekocht. Duke denkt dat de winnaar een lokale bewoner van het dorpje zal zijn, ‘Heel veel klanten kopen hier geregeld hun loten’.

Powerball

Maar hoe kan het nu zo zijn dat die jackpot zo hoog ligt? Heel simpel, de vorige 35 (!) trekkingen leverden geen winnaar op. Hoewel 1,63 miljard een aardig zakcentje is, is het niet de hoogste jackpot ooit. De winnaar van een trekking van vorig jaar november mocht ruim 2 miljard euro komen ophalen. Niet mis. De kans is overigens vrij klein dat de winnaar 1,63 miljard euro schoon op zijn of haar rekening kan storten. Net zoals in Nederland betaal je in de Verenigde Staten kansspelbelasting. Ook moet je als winnaar kiezen of je het bedrag over een periode van 30 jaar uitgekeerd wilt krijgen, of het vermogen in een keer op je rekening gestort wilt hebben. In dat laatste geval moet je dan wel een hoger percentage afdragen. Dan komt het gewonnen bedrag voor deze geluksvogel op 705 miljoen euro. Kan je ook een hoop mee doen hoor.

Reageer op artikel:
Amerikaan is in één klap miljardair door loterij
Sluiten