Wie had gedacht dat die heerlijke hap pure chocolade je niet alleen een glimlach, maar misschien ook een jonger lijf zou kunnen bezorgen? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar een nieuw onderzoek werpt een zoete blik op de rol van chocolade in het verouderingsproces.
Onderzoekers van het prestigieuze
King’s College London hebben gekeken naar een bijzondere stof in cacao: theobromine. Dit is het bittere broertje van cafeïne dat vooral veel voorkomt in pure chocolade. En jawel, mensen met hogere theobromine-gehaltes in hun bloed bleken biologisch jonger te zijn dan hun echte leeftijd zou suggereren.
Wat betekent ‘biologisch jonger’?
We hebben twee soorten leeftijd: chronologische leeftijd zijn de jaren die je hebt geleefd. Biologische leeftijd is hoe oud je lichaam er écht uitziet op cellulair niveau.
Met biomarkers zoals DNA-methylatie-patronen en telomeerlengte kunnen wetenschappers inschatten hoe hard ons lichaam veroudert, en daar lijken hogere theobromine-niveaus geassocieerd te zijn met langzamere biologische veroudering. Klinkt bizar hè? Net alsof chocolade een geheim deal, in jouw voordeel, met je cellen heeft gesloten.
Maar hoe werkt dat dan precies?
Theobromine is een plantenalkaloïde, een natuurlijk voorkomend molecuul dat in de cacaoboon zit. Wetenschappers denken dat het kan interageren met de cellulaire machine die onze genen aan en uit zet, waardoor sommige verouderingspatronen trager verlopen.
Toch is er een belangrijke disclaimer: de studie laat een associatie zien, geen direct bewijs dat chocolade eten je echt biologisch jonger maakt. Dat betekent dat het misschien niet de chocolade zelf is die het ‘jong-effect’ veroorzaakt, maar iets anders in de levensstijl van de mensen met veel theobromine.
Te veel is ook niet goed!
Dus moet je nu elke dag chocolade eten?
Niet zo snel! De onderzoekers benadrukken zelf dat ze niet zeggen dat je nou extra
chocolade moet gaan eten. Pure chocolade bevat ook suiker en vet, en dat kan juist weer negatieve gezondheidseffecten geven als je er te veel van eet.
Maar toch zijn er andere aanwijzingen dat cacao-ingrediënten, zoals flavanolen en antioxidanten in pure chocolade kunnen bijdragen aan een betere bloedcirculatie, minder ontstekingen en een gezonder hart. Dat draagt wél bij aan een gezonde levensstijl die veroudering kan vertragen.