Hoe Jason Statham uitgroeide tot één van de grootste actiehelden van de 21e eeuw

De grootste actiehelden van de 21e eeuw? Dan kom je al heel snel uit bij Jason Statham. De 56-jarige Brit heeft menig kaskraker op z’n naam staan en de volgende staat alweer te wachten, want op 5 oktober komt de film Expend4bles uit. De Britse spierbundel heeft een carrière waar je u tegen zegt. Maar hoe is hij uitgegroeid tot de Hollywoodster die hij vandaag de dag is? 

Je kunt niet praten over een acteur zonder zijn begindagen te noemen. Je raad het niet maar, voordat hij de grote filmster werd die hij nu is, was hij schoonspringer. Ha! Zie je het al voor je? De macho man Statham in een speedo op een duikplank? Dat schoonspringen deed hij ook nog eens als een baas, want hij heeft het geschopt tot 12e van de wereld in 1992. Minstens zo’n grote verrassing is het feit dat Jason Statham vroeger haar had. We kennen hem allemaal als de kale, stoere bottenbreker, maar op beelden uit 1990 is te zien hoe Jason toch echt met zijn lange lokken van de duikplank afspringt.

Vechtersbaas

Waar we dan weer minder van opkijken is dat hij een verleden gehad in het MMA (Mixed Martial Arts), waar hij zich meester heeft gemaakt in onder meer kickboksen, Braziliaans jiu-jitsu en judo. Deze man wil je absoluut niet tegenkomen tijdens een pubfight, dat is één ding dat zeker is. Wat ons ook niet verbaast, je bent getrouwd met een Victoria’s Secret model of niet, is dat Statham model geweest. Hier viel hij op bij de toentertijd opkomende regisseur Guy Ritchie. And the rest is history…

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jason Statham (@jasonstatham)

Grote doorbraak

Guy Ritchie was onze actiekoning echt niet vergeten, want hij is medeverantwoordelijk voor zijn grote doorbraak. De twee werkten samen voor de films Lock, Stock and Two Smoking Barrels (en later ook Snatch). Deze films hebben die unieke Britse gangstersfeer, waarbij Statham voor het eerst de kans kreeg om zijn talent te etaleren voor het spelen stoere, geestige karakters.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jason Statham (@jasonstatham)

Statham ten top

Door de rollen in de films van Ritchie, speelde Statham zich in de kijker. In 2002 kwam de film The Transporter op zijn pad, waar hij zich manisfesteerde als actie-icoon. Statham speelt Frank Martin in de film, een chauffeur die elke klus aanneemt, als de prijs goed is. De spannende autoachtervolgingen en epische vechtscènes? Dit is Statham ten voeten uit. Het is geen wonder dat mensen verliefd werden op zijn stijl van acteren.

Daar stopte het natuurlijk niet. Statham maakte vervolgens deel uit van de film Crank waarin hij Chev Chelios speelde, een man die zijn adrenaline constant moest laten stromen om in leven te blijven. Die film was een wilde rit. Kunnen we ons die ene scène nog herinneren? Hieronder een geheugensteuntje.

Snel en furieus

Als we zeggen ‘without family you got nothing‘, dan denk jij natuurlijk direct aan Dom. Precies ja, Vin Diesel uit de beruchte Fast & Furious franchise. De inmiddels 12-delige filmserie is nog steeds even populair als bij het begin van de films in 2001. Jason Statham maakte in 2017 zijn entree door in de huid te kruipen van Deckard Shaw, de bad guy die het opnam tegen de bekende crew van Vin Diesel. Zijn confrontaties met Dwayne ‘The Rock’ Johnson zijn legendarisch. Ze brachten een geheel nieuw actieniveau in de films. Deze twee macho acteurs mochten in 2019 uiteindelijk samen werken in de spin-off van de F&F, genaamd Hobbs & Shaw, wat ook een groot succes werd, gezien de opbrengst van 759 miljoen dollar.

Kiss from a Ros(i)e

Als je een van de grootste actiehelden van onze tijd bent, dan ga je natuurlijk ook met een van de mooiste vrouwen ter wereld. Jason is getrouwd met het twintig jaar jongere Victoria Secret model Rosie Huntington-Whiteley. Rosie, ook van Britse komaf, is al geruime tijd actief in de modellenwereld. Als Victoria’s Secret Angel maakte ze op de catwalk en shoots een onuitwisbare indruk, waarmee ze opklom tot een van de meest succesvolle modellen ter wereld.  Lekker geregeld, Jase. Hier wat foto’s van de beeldschone Rosie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rosie HW (@rosiehw)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rosie HW (@rosiehw)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rosie HW (@rosiehw)

Expend4bles

Laten we zijn rol in de filmserie van The Expendables niet vergeten. We hebben hem gezien in de vorige drie films, waar hij deel uitmaakt van deze ongelooflijke cast van actielegendes. Het blijft altijd geweldig om hem te zien samenwerken met onder meer Sylvester Stalone, Arnold Schwarzenegger en Dolph Lundgren (Ivan Drago in Rocky IV). Noem een zieker duo dan ‘Sly’ en Statham, wij wachten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jason Statham (@jasonstatham)

Bijna fatale stunt

Hebben we al gezegd dat Jason vaak zijn eigen stunts doet? Nee? Oké dan weet je dat nu. Tijdens het filmen van een stunt in de Expendables 3 keek hij oog in oog met de dood. In een interview met talkshowhost Jimmy Fallon vertelt hij: “Ik doe graag mijn eigen stunts, al helemaal wanneer het gaat om iets met auto’s. Ik moest hier achter het stuur kruipen van een oude truck, maar pas toen ik begon te rijden kwam ik erachter dat de remmen het niet meer deden…”.

Jason vervolgt:”Ik knalde tegen twee camera’s op en dat echt dat ik de cameramannen had overreden. Ik stormde af op het water, want we waren deze scène in Bulgarije aan het opnemen, in een oude haven naast de zwarte zee. Ik donderde met vrachtwagen en al meerdere meters naar onderen, het water in”. “Ik zette me schrap voor het impact. Gelukkig was ik nog bij bewustzijn, maar ik kon niet het raam uit, want de truck vulde zich meteen met water en duwde me terug naar binnen. Ik zakte dus naar de bodem, zo’n 18 meter diep. Ik dacht echt even dat het gedaan was.”

“Ik had echt een gigantisch overlevingsinstinct, ik kwam de truck uit en probeerde zo snel mogelijk weer boven water te komen. Ik kan het verhaal nu met jullie delen, dus je weet hoe het is afgelopen.” Godzijdank wel!

Popcornspektakel

Nu het vierde deel, Expend4bles binnenkort in de bioscoop verschijnt, zijn actieliefhebbers de dagen aan het aftellen. Nog meer explosies, superstuntwerk en epische vechtscènes en dat allemaal gebracht met het klassieke Statham-charisma. We kunnen niet wachten om al graaiend in een bak popcorn dit actiespektakel te bewonderen.

Expend4bles draait vanaf 5 oktober in de bioscoop. Gaat dat zien. 

Reageer op artikel:
Hoe Jason Statham uitgroeide tot één van de grootste actiehelden van de 21e eeuw
Sluiten