Deze gruwelijke replica van de 1966 Jaguar XJ13 wordt binnenkort geveild

redactie 17 Jun 2019 Machines

In 1965 kwam Jaguar met zijn eerste sportwagen die ging meedoen aan de 24 Uur van Le Mans. Het automerk produceerde toen namelijk de Jaguar XJ13 Recreation. Met een 5,0-liter V12 maakte het alle kans om grote ogen te gooien. Helaas kwam het nooit zover. Het enige exemplaar van de auto werd in een opslag geplaatst en zou nooit de startlijn halen. Het Nieuw-Zeelandse Rod Tempero besloot hierin verandering te brengen en bouwde de Jaguar XJ13 volledig opnieuw op met behulp van de originele bouwtekeningen. 

Slechts één keer werd het originele model van de klassieke raceauto van stal gehaald. In 1971 werd de wagen gebruikt op een promotie-evenement van de destijds nieuwste E-Type met V12. Vanwege een lekke achterband ging het toen helemaal mis: de auto sloeg over de kop en werd met veel pijn en moeite hersteld. Het enige model is nu alleen nog maar te zien in het Heritage Motor Museum.

Rod Tempero

Eeuwig zonde dachten de boys van Rod Tempero uit Nieuw-Zeeland. Zij gingen met de originele bouwtekening aan de slag en besloten maar liefst zeven nieuwe exemplaren van de legendarische Jaguar uit te brengen. Allemaal uit liefde voor de originele bak. Het resultaat is een magistraal mooie sportwagen die is uitgerust met maar liefst 500 PK. Tegenwoordig beschikken de auto’s die te zien zijn op Le Mans over meer dan 1000PK, maar ook in de jaren 60 wisten ze dus al extreem veel paardenkrachten in hun auto’s te pompen. De auto zal tussen 15 en 17 augustus geveild worden door RM Sotheby’s. Ongetwijfeld zal het een aardige pak duiten kosten. Geniet daarom vooral even mee van al het vakmanschap dat nodig was om deze wagen in elkaar te zetten. Dichterbij zullen we waarschijnlijk nooit komen:

 

Reageer op artikel:
Deze gruwelijke replica van de 1966 Jaguar XJ13 wordt binnenkort geveild
Sluiten