Q&A met podcasthost Jacqueline van Lieshout over seksuele avonturen, Lust en voorkeur voor jongere mannen

Hallo, even kennismaken met Jacqueline van Lieshout. Je zou haar wellicht kunnen kennen. van boeken als In 28 dagen van gifbelt naar tempel en Ontwijnen. Daarnaast maakt ze samen met onze ex-hoofdredacteur Jan Heemskerk de podcast Wat wil je drinken?. Nu is ze een nieuwe podcast gestart die onze interesse heeft gewekt: Lust.

In de wekelijkste podcast Lust gaat ze in op haar datingleven. De 48-jarige Jacqueline is na een relatie van 14 jaar weer vrijgezel en als single maakt ze zoveel juicy avonturen mee, dat ze maar besloot om daar een podcastserie aan te wijden. Zo ontwikkelt ze een sterke voorkeur voor jongere mannen. Samen met relatie- en sekstherapeut Qruun Schram gaat ze in gesprek met ervaringsdeskundigen, experts, psychologen en therapeuten op zoek naar de psychologie en diepere gevoelens die hiermee gepaard gaan. Daar willen we meer van weten, dus belden we haar even op.

Hi Jacqueline! Aangenaam kennis te maken. Je bent een podcast gestart: Lust. Vertel, waar gaat je podcast over?
Over alle aspecten rondom seksualiteit, verlangen, relatievormen, daten, levens(lust) dus alle leuke dingen van het leven.

Ja, want je bent na 14 jaar weer vrijgezel. Hoe heb je de terugkeer naar het vrijgezelle leven ervaren?
Heel goed. Het beëindigen van mijn relatie was mijn keuze en toen ik weer ging daten merkte ik dat ik dit in mijn leven nooit zonder alcohol had gedaan (ik ben nu zeven jaar alcoholvrij) en het was superspannend om dit in het begin te doen. Na een keer dacht ik, dit is fantastisch en ik was meteen heel enthousiast.

Jacqueline van Lieshout

Wat is je favoriete datingsapp?
Ik vind Bumble heel overzichtelijk, ook Inner Circle is leuk. Ik houd het op die twee want anders kom ik nergens meer aan toe. Ik ben selectiever geworden in met wie ik gesprekken aanga en dan is het vervolgens maar de vraag of er ook daadwerkelijk een afspraak uitkomt.

Tijdens je datingavonturen heb je een voorkeur ontwikkeld voor jongere mannen. Wat spreekt je aan in jongere mannen?
Hun uiterlijk, energie, vaak sportieve instelling en lijf, zin in avontuur en openheid. Het past veel beter bij mij dan iemand die oud en ingekakt is. Dat wil niet zeggen dat iedereen boven de 40 dat is, maar ik kom er weinig tegen waar ik me tot aangetrokken voel.

Wat is het grootste leeftijdsverschil dat je hebt gehad?
Ik heb één keer een date gehad met iemand van 23. Dat was heel erg leuk maar niet voor lang. Het is wel iets waar ik met plezier op terugkijk.

Hoe reageren je vriendinnen op je voorkeur voor jongere mannen?
Ik word soms wel vol verwondering aangestaard. Overigens zijn mijn echte vriendinnen super enthousiast en genieten alleen maar van de verhalen. Ik krijg verder veel berichten via de socials hoe blij vrouwen met de podcast zijn en dat het ze herinnert aan hun eigen zin in seks of het ontbreken hiervan.

In de podcast vertel je over opwindende en juicy seksuele avonturen. Kun je een voorbeeld geven van een van die avonturen die je nooit meer zal vergeten? Vertel een mooie anekdote!
Ik heb een aantal fantastische dates gehad met een heel mooie 25-jarige man, het allerbeste eraan was dat we vanaf het begin af aan heel makkelijk met elkaar konden praten en lachen. Toen hij langskwam hebben we eerst samen gekookt en het was zo ontspannen. De spanning kwam op de bank uiteraard vanzelf en toen we eenmaal in bed belandden en hij, zoals veel jonge kerels, als een woeste, haastige pup erop af dook, met alle porno imitaties die er dan binnen een minuut bij lijken te horen, heb ik even ingegrepen. Rustig aan, zei ik tegen hem, time out. Hij keek me verbaasd aan en ik heb hem uitgelegd dat seks een dans is, een verleidingsspel met een opbouw. En daarbij ook technisch uitgelegd dat dat hardhandige gedoe echt alleen maar averechts werkt. Ook het ‘choken’ wat mannen doen en de meeste vrouwen doen alleen maar alsof we dat leuk vinden. Hij was zo blij, dat vond ik heel bijzonder en toen realiseerde ik mij ook dat veel vrouwen dat veel te weinig doen. We laten ze maar hun gang gaan en zeggen niets. Na mijn uitleg werd alles fantastisch en we hebben er meteen nog een nacht aan vastgeplakt. Hij had er uiteraard energie genoeg voor.

Wat zouden mannen kunnen opsteken van deze podcast?
Heel veel. Zoals ik al zei, vrouwen communiceren slecht of weinig over seks en dat komt ook vaak omdat ze eigenlijk geen idee hebben van wat ze zelf nu écht willen. Het mag in de maatschappij ook niet echt, we zijn bang voor slut-shaming en hebben als kind geleerd dat het ‘niet hoort’. Terwijl vrouwen net zulke seksuele wezens zijn als mannen, er zijn verschillen tussen mensen, niet tussen genders. Dat is de grootste eye opener. Ontdek wat je zelf wilt en praat erover met elkaar. Mannen moeten er ook meer naar durven vragen. Nog een inzicht: mannen hebben een flinke voorsprong op seksualiteit op vrouwen. Dit komt omdat jongetjes al heel vroeger met hun piemel in de weer zijn, meermaals per dag al om te plassen. Ze ontdekken veel eerder wat goed voelt. Vrouwen lopen daarin achter wanneer we voor het eerst seks gaan hebben. Dan zijn er ook nog allemaal ideeën over ‘de eerste keer’ die totaal niet waar zijn, ook hier hebben we het in de podcast over. Super verhelderend.

Wat is de leukste reactie die je hebt gekregen op je podcast?
Een vrouw stuurde mij een dm op Instagram dat ze zo moest huilen tijdens het luisteren dat ze haar auto langs de kant van de weg heeft moeten zetten. Die avond had ze voor het eerst in tien jaar een zeer openhartig gesprek met haar man over seks en was zo blij. Dan denk ik uiteraard, hier doe ik het voor.

Wat is de rol van Qruun Schram in Lust?
Hij is een ervaren relatietherapeut en is er goed in om dingen in perspectief te plaatsen, samen te vatten en ook goede vragen te stellen aan de experts die we te gast hebben in de podcast.

Als jij iets zou willen meegeven aan single mannen op de datingmarkt: wat zou dit zijn?
Communiceer tijdens seks met de vrouw met wie je bent, vraag wat ze lekker vindt, hoe ze het wil, neem de tijd om haar te ontdekken en experimenteer. Geen ‘race to the orgasm’ en alleen maar rammen. Vergeet ook niet, seksuele opwinding begint vaak tussen de oren, praten, uitdagen, spanning laten opbouwen, elkaar leren kennen, het maakt alles beter.

Is er tot slot nog iets dat je kwijt wilt?
Jazeker. Laten we per direct het woord ‘voorspel’ vergeten. Dat wil namelijk zeggen dat alles om ‘de daad’ draait. Alles is seks, vanaf het zoenen. Voorspel is een woord wat past bij het gesprek, de verleiding vooraf. Maar alles hoort erbij en het is een belachelijk idee dat alles om ‘het neuken’ draait. Van dat idee en dat woord moeten we echt af.

Meer van dit? Luister de podcast Lust van Jacqueline van Lieshout hier op Spotify.

Reageer op artikel:
Q&A met podcasthost Jacqueline van Lieshout over seksuele avonturen, Lust en voorkeur voor jongere mannen
Sluiten