IJzingwekkende fotoserie in het koudste dorp ter wereld

Redactie 20 jan 2017 Entertainment

Wij Nederlanders blinken uit in het zeiken om het weer, terwijl wij eigenlijk de laatsten zijn die daarover mogen klagen. Het is hier nooit extreem koud of belachelijk warm. Zeker niet zo koud als in het Russische dorpje Ojmjakon. Daar is namelijk de koudste temperatuur ooit gemeten.

In 1924 was het daar om precies te zijn −71.2 °C en de gemiddelde temperatuur in januari is -50 °C. Daar heb je dus altijd koud bier en daar heb je niet eens een koelkast voor nodig. Fotograaf Amos Chapple pakte zijn camera en trok naar het dorp om adembenemende foto’s van de vrieskou te nemen.

Hij had zichzelf misschien ook wel wat beter kunnen inpakken, om zich te beschermen tegen de kou. “I was wearing thin trousers when I first stepped outside into – 47 °C. I remember feeling like the cold was physically gripping my legs, the other surprise was that occasionally my saliva would freeze into needles that would prick my lips.”

De temperatuur was niet zijn grootste probleem, terwijl we ons best kunnen voorstellen dat je een camera lastig bedient met bevroren vingers. Probeer maar eens een sigaret aan te steken met een ouderwetse aansteker terwijl je staat te blauwbekken. Maar het probleem was dat de focus en zoom ringen van de camera af en toe bevroren.

Foto’s: Amos Chapple

Amos Chapple

Reageer op artikel:
IJzingwekkende fotoserie in het koudste dorp ter wereld
Sluiten