Het hoogste standbeeld ter wereld is vandaag onthuld

redactie 31 okt 2018 Entertainment

Het is een flinke kolos. Het Vrijheidsbeeld past er zelfs twee keer in. Dan weet je eigenlijk al genoeg. Het hoogste standbeeld ter wereld staat nu in India, en is zo’n 182 meter hoog. Het beeld stel de eerste Indiase minister van Binnenlandse Zaken voor, Sardar Vallabhbhai Patel. Probeer dat maar eens uit te spreken zonder je tong te breken.

Sardar was een populaire dude die een grote rol speelde in Indiase onafhankelijkheidsstrijd. India wilde af van het Britse juk in de jaren veertig van de vorige eeuw. Sardar Patel werd de ijzeren man van India genoemd nadat hij andere losse staten zover had gekregen om zich te voegen bij het land. Om hem te eren krijgt hij dit enorme beeld, hoewel hij het zelf niet meer kan meemaken, de beste man overleed in 1950. Het beeld wordt ook wel het beeld van de eenheid genoemd, de naam is ietwat ontoepasselijk want niet iedereen is happy met deze stenen reus.

Duur beeld

Veel mensen spreken van geldverspilling, de koten bedragen dan ook 360 miljoen euro. Daarnaast zijn de gevolgen voor het milieu ook niet zo chill. Naar verluid moesten boeren ijzer doneren en werd de bevolking om giften gevraagd.

Nog niet helemaal af

Het beeld moet India als wereldmacht symboliseren. Hoewel het beeld vandaag werd onthuld is het nog niet helemaal af. De afgelopen week werkten er nog 2500 mensen aan, en dat gaat nog effe door tot ergens in november. Het beeld is overigens 54 meter hoger dan de vorige numero uno: de Grote Boeddha van Lushan in China van 128 meter staat nu op plek 2, gevolgd door  Laykyun Setkyar in Myanmar van 116 meter. Meer standbeelden? Wij hebben een lijstje gemaakt met de 25 meest indrukwekkende standbeelden ter wereld. Daar past de reus in India in elk geval naadloos tussen.

 

Reageer op artikel:
Het hoogste standbeeld ter wereld is vandaag onthuld
Sluiten