Soms zijn er reusachtige kolossen op het water, waarvan jij je afvraagt hoe ze überhaupt kunnen drijven. In het geval van de Heerema zusjes, de Thialf en de Sleipnir, is dat ook zeker op z'n plek. Het zijn namelijk de twee grootste kraanschepen ter wereld. Dit zijn wat je noemt rasechte mega structures .
Het bijzondere is dat ze nu een gezellig familieuitje aan de Landtong Rozenburg, in het Rotterdamse havengebied. En dat is bijzonder, want meestal zijn deze joekels ergens op de oceaan druk bezig.
Op 5 december arriveerde de Thialf eindelijk van haar laatste missie. Het was een lange reis over de Atlantische Oceaan vanuit Canada, waar het voor 't laatst werkte voor Exxon's Sable. Daar kwam het schip z'n Heerema zusje tegen: Sleipnir. De grote joekel spendeerde het afgelopen jaar in Haugesund in Noorwegen. Dat ze dus tussen het werk door even tijd hebben om bij te beppen als gezusters, is voor de fotografen en liefhebbers een genot.
De Thialf is intussen al weer een 'oud' besje. Het schip werd in 1985 gebouwd voor McDermott en werd in 1997 overgenomen door Heerema. Zij vonden het wel tijd worden voor een naamswijziging en doopten het schip dus om tot Thialf. Ondanks de Fries ogende naam van Heerema, heeft deze naam niks te maken met het schaatswalhalla in Heerenveen. Het is namelijk afgeleid van Thialfi, de knecht van Thor. Niet zo gek dus, dat de jongste telg van de familie ook een naam heeft uit de mythologie. Sleipnir is namelijk vernoemd naar het achtpotige paard. Decennia lang was de Thialf het grootste kraanschip, maar in 2019 ging Sleipnir er met de eer vandoor. Tja, die jongere zusjes ook altijd...
De Heerema zusjes hebben al wat leuke projectjes gedaan, waarvan de Thialf wel een hele leuke op z'n cv heeft staan. Het schip was namelijk betrokken bij het installeren van de pyloon van de Erasmusbrug in 1995. Ook heeft het geholpen met het installeren van de zwaarste en langste fundatiepalen ooit. Sleipnir is nog maar een baby, maar gaat ongetwijfeld ook leuke dingen doen in z'n carrière. Op 7 september 2019 werd met het hijsen van het dek voor het Leviathanplatform al een nieuw record op de naam gezet van dit mythische paard. Maar liefst 15.300 ton kon dit ding tillen! De totale capaciteit van Sleipnir is 18.000 ton. De Thialf moet 't doen met een hijscapaciteit van 14.200 ton. De schepen zijn zoals gezegd geliefde fotografie-objecten. We hebben een paar van de mooiste beelden voor je verzameld.
Datum oplevering:1 december 1985
Lengte (Lll):153,9 m
Breedte:88,4 m
Diepgang:31,6 m
Capaciteit: 2 x 7100 ton
Gedoopt: 24 mei 2019 Lengte: 220 m
Breedte: 102 m Diepgang: 32 m
Capaciteit: 2 x 10.000 ton (totale capaciteit 18.000 ton)
Gallery onder: Jegor Meulstee