Gwen van Poorten: “Dat was de sleutel om weer een gezond seksleven te krijgen”

Naast de populaire #METZNALLEN de podcast, een inspirerend boek en een praktische planner start onze favoriete alleskunner Gwen van Poorten vandaag met haar eigen #METZNALLEN Academy. Deze topchick slaat met haar gevoel voor humor, brutaliteit, inlevingsvermogen en haar gezellig Brabantse tongval, de handen ineen met seksuoloog Kaat Bollen. Samen gaan zij vrouwen helpen om hun seksleven een boost te geven. “Om het vlammetje te laten branden is seks met jezelf heel belangrijk.”

Gwen van Poorten

Seks, seks, seks! Het is een onderwerp waar wij maar al te graag over praten. Zo ook Gwen van Poorten, bekend als presentatrice en programmamaakster van onder andere Spuiten & Slikken en De Social Club. Ze sloeg een nieuwe weg in richting persoonlijke groei en meditatie. Ondanks deze koersverandering blijft seks een onderwerp dat nauw aan het hart ligt.

Gwen. Jij komt met een nieuwe #METZ’NALLEN Academy. Vertel! Wat ga je doen?
Zelf dacht ik dat ik nooit zou vastlopen in mijn seksleven, maar het gebeurde wel. Toen ik de sleutel vond, voelde het alsof er 20 kilo van me af viel, en dat gun ik elke vrouw. Daarom heb ik samen met seksuoloog Kaat Bollen een Academy bedacht waar we gedurende vijf weken een community vormen, met livestreams en video’s.

Onze seksuoloog deelt veel kennis over hoe jouw zin in seks werkt, hoe je dat kunt beïnvloeden en hoe je lichaam functioneert. Met uitdagende opdrachten die je stimuleren. Het leuke is dat we dit samen doen, je kunt het anoniem doen en hoeft niet per se met iedereen in gesprek te gaan.

Hoe kom je op het idee om #METZ’NALLEN Academy op te zetten?
Het begon allemaal bij Met z’n allen de podcast, waarin we schaamteloos praatten over onderwerpen die door luisteraars werden ingebracht. Het groeide snel uit tot iets waar we actief samen konden leren. Mijn droom was altijd om een Academy te starten met cursussen over onbesproken thema’s, en dat zijn we dit jaar echt begonnen. Het eerste thema is seks, een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt. Het is eigenlijk de handleiding van een vrouw die we zelf nog niet kenden.

Je bent heel open over je seksleven, wat op gegeven moment helemaal vastliep. Je ging naar een seksuoloog, wat was er aan de hand?
Ik liep dat afgelopen jaren tegen het probleem aan dat ik heel weinig zin had in seks in mijn relatie en daarom ben ik bij verschillende seksuologen geweest. In die trajecten kon in het begin niemand mij helpen. Daar werd ik best wel eenzaam van en het voelde of er iets stuk met mij was. Ik dacht: ‘je bent altijd met seks bezig en hebt een grote mond’. Maar zelf heb je al heel lang geen zin meer in seks?

Ik kon het antwoord daar maar niet op vinden. Zelfs niet met mijn openheid en schaamteloosheid. Ik deelde dit eigenlijk ook nergens. Totdat ik met een hele fijne seksuoloog in aanraking kwam die de sleutel naar mijn seks heeft teruggegeven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gwen van Poorten (@gwenvanpoorten)

Wat was de sleutel?
Ik kwam er dus achter dat er heel veel blokkades in mijn hoofd zaten. Samen met seksuologen zijn we gaan onderzoeken waar het vandaan kwam. Ik dacht als je naar een seksuoloog gaat, je oefeningen krijgt waarin je naakt je partner in de ogen aan moet kijken. Maar het begon juist bij mijzelf. Hoe ben je ooit begonnen met seks? Hoe sta je in het leven? Hoeveel uur werk je bijvoorbeeld? En ik dacht, hoeveel uur werk je? Ja, gewoon veel zei ik. Het was een moeilijk gesprek totdat we erachter kwamen dat ik eigenlijk mijn werk nooit uitzet.

 Wat leerde je bij die seksuoloog over jezelf en jouw seksleven?
Ze leerde mij dat als je continu aan het werk bent dat er geen ruimte is voor opwinding. Iedereen is van binnen anders. Bij seks heb je te maken hebt met een gaspedaal en een rempedaal en je moet zelf gaan uitvinden wat jouw gaspedaal is. Waar je opgewonden van raakt, wat voor jou werkt en waardoor jij in de mood komt.

Maar het is ook belangrijk om erachter te komen wat jouw rem is, bijvoorbeeld schaamte. Heel veel vrouwen hebben daar last van in het dagelijks leven en ook in bed. Dat trapt zo hard op de rem, waardoor eigenlijk al die opwinding, al het gas dat je geeft, weer verdwijnt. Dus er zijn heel veel factoren waar je zelf invloed op hebt en dat heeft helemaal niks met je partner te maken.

Waarom is volgens jouw seks met jezelf zo belangrijk?
Seks met jezelf, oftewel masturberen, is altijd belangrijk, ook in een relatie. Ik voelde me altijd schuldig tegenover mijn partner. Maar om het vlammetje te laten branden, moet je ook gewoon altijd seks met jezelf blijven hebben. Dat is eigenlijk de start van het seksleven dat je hebt met iemand anders.

Waarom is het voor vrouwen lastiger om te weten wat je lekker vindt in bed?
Wij hebben zoveel meer drempels. Dat rempedaal bij ons is zoveel gevoeliger. Wij hebben de perfecte omgevingsomstandigheden nodig en moeten leren hoe we de stress loslaten.

Wat wil je bereiken met de eerste cursus over seks?
Dat vrouwen hun eigen seksualiteit omarmen, leren hoe hun seksuele systeem werkt echt ontdekken wie ze zijn. Ik wil vooral dat alle vrouwen die op een of andere manier vastlopen, in een single seksleven of met een partner, laten zien dat ze niet alleen zijn. De drempel naar een seksuoloog verlagen en eigenlijk voldoende kennis geven over zichzelf, zodat ze gewoon de rest van hun leven een gelukkig seksleven zullen hebben.

Je hebt natuurlijk bij Spuiten en Slikken gewerkt. Hoe ging men daar om met gesprekken over seks?
Er is een groot verschil als je heel open over seks kunt praten, maar je het in de verkeerde hoek zoekt. Ik had helemaal geen idee welke dingen bij mij op de rem drukten. Ik kon alles bespreekbaar maken, maar als het over mijzelf begon, kon ik me nog best wel schamen. Daar ging ik aan voorbij met mijn grote mond. Grappig is dat dan.

Wat is een taboe dat jij graag zou willen doorbreken?
In vergelijking met mannen, worden vrouwen nog steeds geshamed als ze veel bedpartners hebben gehad. Als wij vrouwen deze cirkel willen doorbreken en vrij willen zijn in bed, moeten we dit stigma loslaten. Mannen zouden ons hierin moeten supporteren, ook binnen een relatie.

Hoe merk je dat je een goed seksleven hebt?
Je merkt het aan alles als je een goed seksleven hebt. Aan je zelfvertrouwen, hoe je over straat loopt, hoe je je wilt kleden, hoe je in je werk bent, en dat is voor iedereen anders. Jouw seks is anders dan mijn seks. Maar het is zeker de moeite waard om te ontdekken hoe dat eruitziet voor jou.

Het gesprek aangaan over seks en wat je lekker vindt tijdens de seks kan moeilijk zijn. Wat zou jij aanraden om dit te vergemakkelijken?
Ik denk dat het begint bij het beseffen dat vrouwen zelf de teugels in handen moeten nemen. Als we dat meer gaan verkennen en daar gemakkelijker over praten, bijvoorbeeld met vriendinnen, wordt de stap naar het bespreken in je relatie hiervan een stuk kleiner.

Er is sprake van een enorme orgasme kloof. Het is niet meer normaal dat een man wel klaarkomt en een vrouw niet. Als dat niet gebeurt, is het fijn om daar met elkaar over te kletsen. We hoeven ons daar helemaal niet voor te schamen dat wij vrouwen ook graag een orgasme willen. Ik zeg niet dat je allebei elke keer met elkaar klaarkomen, maar ik hoef ook niet onder stoelen of banken te schuiven dat we af en toe een orgasme willen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gwen van Poorten (@gwenvanpoorten)

Heb je een tip hoe je dit bespreekbaar kan maken bij je (seks)partner?
Het zou toch heel gek zijn dat je met iedere bedpartner meteen helemaal met elkaar kan vinden op seksueel gebied. Je moet elkaars lichaam ook nog ontdekken. Ik denk dat iedereen er alleen maar heel blij van wordt dat je leert hoe je in het gesprek aan kan gaan.

Het hoeft echt niet op een pittige manier. Het is belangrijk om te benadrukken wat je fijn vond in plaats van direct te zeggen: “Leuk dat jij bent klaargekomen, maar ik kom niet aan mijn trekken.”Hoe gaan we dit regelen?” Je kunt het juist op een positieve manier uiten, zoals bijvoorbeeld: “Toen je me in mijn nek kuste en we heel rustig begonnen, vond ik super fijn. Ik werd daar erg opgewonden van. Als we dat de volgende keer nog wat langer zouden doen, zou het misschien ook wel kunnen gebeuren dat ik klaarkom.”

Wat is volgens jou belangrijk bij een goede (seks)partner?
De basis is echt communicatie. Bij vrouwen gaat het veel verder dan de slaapkamer. De manier waarop je met elkaar praat heeft voor ons al impact in bed, zeker als je in een langere relatie zit. Wanneer al die vlinders een beetje zijn verdwenen, is het gewoon heel belangrijk dat je aan elkaar kunt blijven aangeven wat je nodig hebt. Bij vrouwen is dat een stukje gecompliceerder, maar niet minder leuk. Als mannen en vrouwen leren hoe ze met elkaar kunnen praten en elkaar kunnen blijven vinden, kun je echt relaties transformeren.

Wat is iets dat mannen echt moeten weten over het vrouwelijk lichaam?
Dat alles met elkaar verbonden is en het voorspel bij vrouwen begint op het moment dat wij wakker worden. Een leuk berichtje, een kusje in je nek of een mooi complimentje kunnen een heel groot verschil maken. Het is niet zo dat we bij het toetje pas kunnen gaan gas geven. Wat vrouwen het liefst willen, is begeerd en bewonderd worden. Bij ons is intimiteit een stuk meer mentaal en dan volgt het fysieke vanzelf.

Hoe kijk je naar andere relatievormen behalve monogamie?
Ik vind het heel leuk dat er steeds meer apps zijn waar je alle kanten mee op kunt. Voor mij is een niet-monogame relatie niet mijn ding. Maar wie weet kijk ik er over tien jaar heel anders naar. Ik vind het heel leuk dat het steeds normaler wordt en dat er voor iedereen een voorkeur is, en dat er een hoop apps zijn die dat faciliteren.

Is de #METZ’NALLE Academy ook voor mannen?
Nog niet! Er kwamen al heel snel heel veel geluiden van mannen. Die zeiden hé hoe kunnen wij vrouwen hierin ondersteunen?  Een mannencursus staat dus op de planning. Als mannen gaan leren hoe een vrouw in elkaar zit, hoe seksualiteit en opwinding in ons hoofd werken, welke drempels er zijn, hoe ons rempedaal werkt en welke vragen ze kunnen stellen, denk ik dat het fantastisch zou zijn om deze tools te hebben.

Vluggertje met Gwen van Poorten

Wat is je ergste seksblunder?
Oh my god. Ergste seksblunder. Jezus. Dat is echt lang geleden. Ik geloof dus niet zo in blunders in bed, want ik heb het altijd wel omarmd. Ik vind dat niets een blunder is.

Wat is eigenlijk je gekste plek waar je het hebt gedaan?
In een bioscoop.

Waarvoor mag iemand jou ‘s nachts wakker maken?
Sushi, bonbons en chocolade.

Voor wie zou jij een free pass inzetten?
Als ik verliefd ben op iemand dan ben ik niet zo iemand van de free passes. Dan heb ik alleen maar ogen voor die persoon. Als ik gewoon verliefd op iemand ben, kan daar echt geen Brad Pitt tegenop.

Wat is je grootste afknapper?
Iemand zonder mening.

Meer van Gwen en haar academy? Check metznallen.nl

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gwen van Poorten (@gwenvanpoorten)

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gwen van Poorten (@gwenvanpoorten)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gwen van Poorten (@gwenvanpoorten)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gwen van Poorten (@gwenvanpoorten)

Reageer op artikel:
Gwen van Poorten: “Dat was de sleutel om weer een gezond seksleven te krijgen”
Sluiten