De 5 grootste goudmijnen ter wereld

redactie 22 okt 2018 Entertainment

Met een huidige goudprijs van rond de 34.000 euro per kilo, hebben veel mensen wat over voor een beetje van dit waardevolle edelmetaal. Als je je bedenkt dat het gewoon in de grond zit, zou je al bijna en schep uit je schuur pakken om je tuin eens flink om te ploegen. Dat is leuk en aardig, maar als je veel van dit spul wilt, zal je het grootser aan moeten pakken. Hier hebben we de vijf grootste goudmijnen ter wereld. Neem daar maar eens een voorbeeld aan.

5. Olimpiada

Deze flinke goudmijn ligt in Rusland. Het grootste land ter wereld heeft natuurlijk genoeg ruimte voor een mijntje van deze proporties. In 1996 kwam er voor het eerst goud naar boven. Sindsdien gaat het winnen van blingbling lekker, afgelopen jaar visten ze namelijk 31,3 ton van het spul uit de mijn.

4. Pueblo Viejo

Pueblo Viejo is een relatief jonge goudmijn die in 2009 gebouwd is in de Dominicaanse Republiek. Pas in 2012 kwamen er voor het eerst goud uit de grond. Afgelopen snoepten ze 33,7 ton aan goud uit de aardbodem. Daarmee behoort ook Pueblo Viejo tot de grootste goudmijnen ter wereld.

3. Newmont Nevada

Newmont Nevada is eigenlijk een groep van elf mijnen bij elkaar. Deze zijn van moederbedrijf Newmont Mining. Zij hebben mijnen over heel de wereld. Toch zorgen de elf goudmijnen in Nevada voor ongeveer 30 procent van de totale goudproductie van Newmont Mining. In 2017 produceerden ze bijna 50 ton aan goud.

2. Muruntau

Deze gigantische goudmijn in Oezbekistan doet er nog een schepje bovenop. Eerder topte deze flinke mijn al eens de lijst van grootste goudmijnen op aarde, maar als je kijkt naar de productiecijfers van vorig jaar zie je dat ‘ie het moet doen met een tweede plaats. Hoewel de cijfers van deze goudmijn niet altijd vrijgegeven werden, is bekend dat er vorig jaar ruim 62,2 ton aan goud uit de grond getoverd werd.

1. Barrick Nevada

Eigenlijk bestaat deze goudmijn uit twee enorme mijnen van hetzelfde bedrijf. Dit bedrijf, Barrick Gold, zegt dat de twee mijnen eigenlijk samenwerken als een gigamijn. Op die manier wonnen ze vorig jaar 71,9 ton goud. De gouden medaille gaat dus naar Barrick Nevada. Daarmee komen ze dus op 71,9 ton en een beetje.

Toch brengt goud winnen ook een hoop moeilijkheden met zich mee. Check daarom eerst Gold Rush op Discovery voordat je zelf met je schepje op jacht gaat naar het felbegeerde edelmetaal.

Reageer op artikel:
De 5 grootste goudmijnen ter wereld
Sluiten