Met dit schaakbord kun je schaken op afstand (en leren schaken)

Artificial Intelligence is helemaal los. Al decennialang speelden we met de fantasie. Wat als robots zelf kunnen nadenken of misschien wel slimmer worden dan wij? Slimmer zijn ze nog net niet, maar we kunnen tegenwoordig verdacht veel met onze digitale vriendjes. Ook een van de oudste spellen ter wereld moest eraan geloven. Wij presenteren u: AI-schaak.

Zoals we al zeiden: schaken is oud. De eerste versies dateren waarschijnlijk terug naar het Perzische rijk, rond het jaar 700. Al werd het geblokte bord pas 600 jaar later bedacht in Europa. Nu is het spel weer populairder dan ooit dankzij apps als lichess en Chess.com. Als je er echt goed in wilt worden ben je er alleen wel even mee bezig. Het spel is zo complex dat het je uren en uren nodig hebt om mee te kunnen doen aan een wedstrijd.

GoChess

Maar om het te leren is er nu wel een nieuwe tool: GoChess. Het is een fysiek schaakbord, aangestuurd door AI. Het is vooral bedoeld om op afstand tegen mensen te kunnen staken. Stel jij zit thuis op de bank en een vriend is op een zakenreisje naar Amerika. Dan ben je allereerst jaloers, en daarbij is het klote dat je niet kunt schaken. Wat doe je? Je pakt allebei je GoChess-bord erbij en verbindt die met elkaar. Nu speel je allebei op je eigen bord dezelfde wedstrijd. De zetten voer je in via een app, of via spraakbesturing, en op beide borden past ‘ie het aan.

GoChess
Foto: Particula/GoChess

Dit kon natuurlijk al min of meer met de apps die we eerder noemden. Maar er blijven altijd puristen die liever het echte bord voor zich zien. Dit zal wel zijn om hun tegemoet te komen. Maar omdat dat alleen niet echt een lekker selling point zou zijn, moesten ze nog iets. En dus besloten ze om van GoChess ook een leertool te maken. Je kunt dus schaken waarbij hij vertelt hoe goed een zet is die je doet, aan de hand van kleurcodes. Ook kun je teruggaan in wedstrijden om te zien waar je fouten maakte. Zo heb je het lastige spel net iets sneller onder de knie.

En hij gaat mee met je niveau. In het begin zal hij je echt geen damegambiet gaan uitleggen, hij wacht keurig tot je daaraantoe bent. Momenteel loopt er nog een kickstarter voor GoChess. Daar kun je ‘m nu bestellen voor een early bird-prijs vanaf $259.

GoChess
Foto: Particula/GoChess
Reageer op artikel:
Met dit schaakbord kun je schaken op afstand (en leren schaken)
Sluiten