Glenfiddich komt met een hele zeldzame whisky: de Grand Yozakura

Het is donderdag en dat betekent: bijna weekend!! Hoog tijd voor een lekkere borrel. Je kunt natuurlijk met je vrienden de kroeg in duiken en een paar liter bier wegkappen maar het zou ook best kunnen dat je even toe bent aan iets meer klasse. Iets meer stijl. Dan moet je nu dus even goed opletten want wij hebben hét drankje voor jou.

Als je denkt aan een stijlvolle man, hoort daar natuurlijk maar één soort borrel bij: een goed glas whisky. Vandaag op het menu: Glenfiddichs Grand Yozakura.

Glenfiddichs Grand Yozakura

De distilleerderij van Glenfiddich ligt in, hoe kan het anders, Schotland. Op je tocht van Aberdeen naar Inverness kom je langs het gelijknamige plaatsje. Een ander écht whiskyland is natuurlijk Japan. Onze Aziatische vrienden begonnen zo’n honderd jaar geleden de Schotten een beetje na te apen en modelleerden hun whisky op het brouwseltje dat de Schotten al jaren dronken.

Glenfiddich draait de rollen nu om en kijkt eens goed af bij Japan. Die hebben wel meer lekkere drankjes dan alleen whisky en daar maken de Schotten gebruik van. De jongste telg uit Glenfiddichs Grand-serie heet Grand Yozakura. Deze whisky heeft maar liefst 29 jaar gerijpt. De laatste zes maanden bracht ‘ie door in eiken vaten waar voorheen de Japanse drank Awamori in zat. Hiermee is het de eerste single malt whisky die dit doet.

Het is sowieso bijzonder dat Glenfiddich deze vaten heeft weten te bemachtigen. Awamori wordt meestal gerijpt in gekleide potten. Die uit eiken vaten is erg zeldzaam en het is dus bijzonder dat de Schotse branderij zulke vaten kreeg voor hun whisky.

Doos

De fles Grand Yozakura komt in een bijzondere doos, gevuld met kersenbloesem. En daar heeft het merk een goede reden voor. De fles is gemaakt ter ere van Hanami, een kersenbloesem-festival. Het Japanse woord voor kersenbloesem is Sakura. Nu is het festival grotendeels ’s avonds en dus kwamen ze voor de naam uit bij Yozakura (nacht-Sakura). De fles is de eerste van een nieuwe lijn in de Grand-serie die gerijpt zal worden in zeldzame vaten van over de hele wereld. De Yozakura gaat je alvast een duizelingwekkende $1.999 kosten.

Reageer op artikel:
Glenfiddich komt met een hele zeldzame whisky: de Grand Yozakura
Sluiten