We vieren de 60e verjaardag van Gary Oldman met zijn 7 beste rollen ooit

Afgelopen Oscars mocht Gary Oldman de Oscar voor best actor in a leading role ontvangen. Deze kreeg hij voor zijn verbluffende vertolking van Winston Churchill in Darkest Hour. Alhoewel het pas zijn tweede nominatie was, verdiende hij die Oscar door dik en dun. Vandaag is hij zestig jaar geworden. We zetten een feestmuts op ons hoofd, pakken een stukje taart en kijken terug op 7 van zijn beste filmrollen ooit.

We kennen Gary vanaf zijn eerste succes vroeg in de jaren ’80 toen hij lid werd van de Royal Shakespeare Company. Waar hij eerst vooral focuste op het theater brak hij met Sid and Nancy door en verkreeg een succesvolle carrière in Hollywood. In de jaren ’90 speelde hij vooral slechteriken in films zoals True Romance en The Fifht Element.

Gary Oldman brak pas echt door toen hij Sirius Black ging spelen in de Harry Potter films en natuurlijk als Commissaris Gordon in The Dark Knight trilogie. Nu hij vandaag zestig is geworden zetten wij 7 van zijn beste rollen even op een rijtje voor je.

1. Tinker Tailor Soldier Spy

Gary Oldman verdiende zijn eerste Oscarnominatie voor zijn rol als ijskoude, elegante spionnenmeester George Smiley in Tinker Tailor Soldier Spy. Oldman kwam gewicht aan en wist zich goed te laten inspireren door Alec Guinnes die het personage in 1979 speelde. Op die manier zette hij een killerpersonage neer.

2. True Romance

Deze kleine bijrol in de door Quintin Tarantino geschreven crime comedy is kort, maar zeker memorabel. Oldman speelt de sterren van de hemel en komt zeer overtuigend over als een dreadlocked drugdealer die doet alsof hij een neger is. Geniaal en zonder twijfel een zeer knappe vertolking.

3. Darkest Hour

In deze film speelt Gary de rol van Winston Churchill gedurende de tweede wereldoorlog. Hij won er recent verdiend een Oscar voor. Je kan hem niet meer terug herkennen door alle make-up en kostuums, we zien niets dan magistraal acteer werk in deze film. Je herkent hem niet, voor je gevoel staat daar Winston Churchill. Fan-tas-tisch.

4. The Dark Knight Trilogie

Het is eigenlijk ironisch om te bedenken dat een acteur die bekend staat om over de top slechteriken te spelen, het meest bekend is voor zijn rol als een goedzak. In de razend populaire Batman the Dark knight trilogie speelt hij Commissaris James Gordon. Hij wist een gevoel mee te geven aan het personage dat de meest normale mensen de grootse helden kunnen zijn.

5. The Fifth Element

Gary beweert dat hij alleen akkoord ging met de rol van slechterik in Luc Besson zijn 83 miljoen euro sci-fi blockbuster als persoonlijke gunst. Dit omdat Luc Besson de film zelf produceerde en voor het eerst regisseerde. Zijn komische gemene manier van acteren is lekker in deze film. Een rol die geïnspireerd was door een combinatie te maken van Adolf Hitler en Bugs Bunny.

 6. Dracula

Dracula is misschien wel de meest bekende slechterik ooit. Gary Oldman werd dankzij zijn ervaring als slechterik gescout voor de rol in de jaren ’90. Zijn vertolking werd geroemd in tegenstelling tot Keanu Reeves die in de film met een belabberd Engels accent komt aanzetten. Gary steelt  de show, zoals we van hem gewend zijn.

7. Sid and Nancy

In zijn voorbereiding om de bassgitarist van Seks Pistols Sid Vicious te spelen, liet Gary zich geheel uithongeren en droeg hij een lompe ketting die van de echte basgitarist geweest was. Het was een van zijn eerste grote rollen op het grote scherm en het startschot van zijn succesvolle carrière op het witte doek.

Foto: screenshot YouTube

 

Reageer op artikel:
We vieren de 60e verjaardag van Gary Oldman met zijn 7 beste rollen ooit
Sluiten