In deze gemeenten worden fietsen het vaakst gejat!

Het is inmiddels echt deel geworden van de Nederlandse cultuur. Je komt bij je fiets en ziet tot je verbazing alleen nog maar een slot liggen. Je fiets is gejat! Hoe vervelend het ook is, je bent geen echte Nederlander als jou dit nog nooit is overkomen. Maar waar in Nederland worden fietsen nou het vaakst gestolen?

Vorig jaar werden er in Nederland ruim 85.000 fietsen gejat, dat zijn er zo’n 9.7 per uur. Dit getal ligt hoger dan ooit en lijkt alleen maar te stijgen. Wij vertellen je waar de kans het hoogste dat je fiets gestolen wordt.

3: Amsterdam

Ondanks dat iedereen verwacht dat in Amsterdam je fiets het snelst gestolen wordt, is dit niet zo. Gemeente Amsterdam staat namelijk op nummer 3 als het gaat om gestolen fietsen. Wel steekt de stad op lokaal niveau met kop en schouders uit boven de rest van de steden, maar als je puur naar gemeente Amsterdam kijkt komen ze op de derde plek. In gemeente Amsterdam werden namelijk in 2023 21,6 fietsendiefstallen per 1000 huishoudens gemeld.

2: Haarlem

De grijpgrage handjes gaan waar ze het niet laten kunnen, maar dat doen ze blijkbaar vooral in Noord-Holland. Want de nummer 2 op de lijst is gemeente Haarlem. De stad met schilderachtige grachtjes is blijkbaar goed voor een hoop diefstallen, want hier waren het er 22,4 per 1000 huishoudens.

1: Zandvoort

Hoe het kan dat er in Noord-Holland zo veel fietsen gestolen worden, is niet duidelijk. Wel kan het komen door de toename in elektrische fietsen op de weg dat de diefstalcijfers zo hoog liggen. Het is namelijk verplicht om aangifte te doen als je elektrische fiets is gestolen. Waar elektrische, maar ook normale fietsen het meest werden gestolen? Dat was in de (helaas niet altijd) zonnige gemeente Zandvoort. Weer in Noord-Holland dus! Hier werden er ruim 22,6 fietsen per 1000 huishoudens gejat. Niet veel verschil met Haarlem dus, maar genoeg om op nummer 1 te staan. Zet je fiets dus goed op slot heren, want voor je het weet is ‘ie weg!

Reageer op artikel:
In deze gemeenten worden fietsen het vaakst gejat!
Sluiten