11 tips hoe jij als zzp-er veel geld kan besparen

24 jan , 18:30 Entertainment
xx

Vaak hoor je om je heen, dat je kosten moet maken zodat je minder belasting betaald. En… dat klopt! Bedenk wel dat niet alles aftrekbaar is. Voer je ‘per ongeluk’ privé kosten op, dan kan de Belastingdienst je verplichten de kosten alsnog terug te betalen of je daarvoor zelfs een boete geven. Het is dus belangrijk om te weten hoe je minder belasting betaald, op een legale manier. Ben jij naast een FHM-lezer, ook nog zzp-er? Samen met Myfinance (ontwikkelaar van hét online boekhoudprogramma voor zzp-ers ) hebben we de belangrijkste aftrekposten in 2024 nog even op een rijtje gezet.

1. Zakelijke (lease)auto of werkbus

Laat die wielen maar rollen! Leasekosten, brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelasting, verzekeringspremie, parkeerkosten - je kunt het allemaal aftrekken. En ook de btw van je nieuw aangekochte bolide ontvang je eenvoudig terug. Enige voorwaarde is wel dat het een zakelijke auto betreft. En denk aan je snelheid, boetes zijn niet zakelijk aftrekbaar.

En hoe werkt dat dan bij gebruik van je (eigen) privéauto of private lease? Helaas, dan mag je al deze kosten niet aftrekken, maar je kunt wel € 0,23 euro per zakelijke kilometer in rekening brengen. Dus hou de zakelijk gereden kilometers bij.

2. Afschrijving bedrijfsauto

Ook mag je jaarlijks nog eens 20% van de aankoopwaarde afschrijven. Wel dien je rekening te houden met de restwaarde van je voertuig. Dit is over het algemeen 20% van de aanschafwaarde. Dus je kunt in 5 jaar maar liefst 80% afschrijven. Dat scheelt een hoop belasting!

3. Reiskosten openbaar vervoer, taxi/Uber

Laat je jezelf liever rijden terwijl je FHM leest en een bakje koffie drinkt? Ov-kosten mag je volledig aftrekken. Tip: als je een gepersonaliseerde OV Chipkaart hebt, kan je online eenvoudig een overzicht terugvinden met alle reizen en de kosten. Ga je voor de nog luxere variant door gebruik te maken van een taxi? Bewaar dan de bon, want ook die kosten zijn aftrekbaar. Nog maar even een tip: Via de Uber App kan je ook een overzicht met alle reizen bekijken, inclusief de kosten.

4. Afschrijven en willekeurig afschrijven voor starters

Nieuwe spullen nodig voor je onderneming? Afschrijven is het sleutelwoord. Starters mogen zelfs de eerste jaren willekeurig afschrijven en dat betekent minder belasting in de beginjaren. Vergeet dit niet in je aangiftes te vermelden.

5. Werkkleding of kantoorkleding

Uniform, overall, of kleding met het logo van je bedrijf? Bingo! Aftrekbaar. Maar wel alleen als je het uitsluitend tijdens het werk draagt. Vreemd genoeg mag een krijt gestreept pak of een net overhemd, (wat toch een beetje het standaard uniform is rondom de Zuidas) niet worden afgetrokken. Misschien mag het wel als je er een logo op laat borduren. Er wordt dus duidelijk een grens getrokken tussen werkkleding en kantoorkleding.

6. Zakelijke tassen

Gelukkig hebben de kantoortijgers nog wel voordelen. Die fancy aktetas voor je laptop en papieren? Jazeker, die mag je zakelijk aftrekken van je winst.

7. Studiekosten

Goed nieuws: zakelijke studiekosten zijn nog steeds aftrekbaar. Zorg uiteraard altijd dat je al je bonnetjes en facturen goed bewaard.

8. Zakelijke literatuur

Vakliteratuur? 100% aftrekbaar. Sorry, die leuke roman voor op het strand hoort dan weer niet tot je zakelijke uitgaven. Hoe het dan zit met een op feite gebaseerde roman over de 18eeeuw en je bent zzp geschiedenis docent? Als jij het kan verantwoorden bij een belastinginspecteur, dan zit je goed.

9. Zakelijk eten en drinken

Zakenlunches, diners, consumpties tijdens zakelijke reizen - 80% aftrekbaar. Maar dat broodje voor de lunch telt niet mee, dat is een persoonlijke keuze. Hou tevens rekening dat je de btw in veel gevallen niet mag terugvorderen….

10. Telefoonkosten

Abonnement en belkosten mogen van de winst af, maar alleen als je ze minimaal 10% zakelijk gebruikt. Lastig? Maak het jezelf makkelijk en zet je abonnement op naam van je bedrijf.

11. Laptop, computer én tablet

Nieuwe gadgets voor je onderneming? Yes, je mag ze opvoeren als zakelijke kosten. Zorg wel voor die belangrijke bon op naam van je onderneming. Deze post wordt vaak gebruikt omdat heel veel gadgets te verantwoorden zijn. Voorbeeld: een Hovenier laat zijn nieuwe tuinontwerp zien aan zijn klanten via een tablet, dus aftrekbaar. De Smartwatch wordt gebruikt voor het urenregistratieprogramma, aftrekbaar. Ook wil je als online marketeer mooie foto’s kunnen maken met een goede spiegelreflexcamera. Maar als je deze zelf vasthoudt met die trillende handjes wordt het niks, dus heb je ook een statief nodig. We kunnen zo nog wel even doorgaan…

Als klap op de vuurpijl, kun je ook nog eens genieten van zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Wil je alles tot in de puntjes weten? Check Myfinance voor alle ins en outs.

Voordat je jouw online boekhoudprogramma vol stopt met allemaal bonnen en facturen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de administratie. Dus als je twijfelt of iets aftrekbaar is? Vraag het even aan je boekhouder. Zo voorkom je dure blauwe enveloppen.

Delen met
Ook interessant