Astronomen ontdekken zwart gat in de buurt van de aarde

07 nov 2022, 19:00 Entertainment
greg rakozy ompaz dn 9i unsplash
Zwart gat en sterretje. Het kan in dit artikel nu twee kanten op gaan. Of we houden het dichtbij of we zoeken het een aantal lichtjaren verder op. We kiezen dit keer voor het tweede en gaan het hebben over de ontdekking van de Gaia BH1.
Astronomen van het Gemini Observatory op Hawaï hebben een nieuw zwart gat ontdekt, genaamd Gaia BH1. De nieuwe ontdekking is bijzonder. Hij ligt een stuk dichterbij dan de andere zwarte gaten. Wees niet bang, want gelukkig ligt het zwarte monster nog steeds 1600 lichtjaar van onze kleine aarde vandaan.

Zwart gat

Een zwart gat is een soort planetenmonster dat alles dat te dicht in de buurt komt, opslurpt. Het is een punt met ontzettend veel massa. Hierdoor trekt het planeten en sterren aan en vreet deze als het ware op.

Slapende gaten

De Gaia BH1 is een ‘slapend’ zwart gat. Dit klinkt misschien bijzonder en zeldzaam, maar dat is het zeker niet. Ons sterrenstelsel alleen al telt er naar schatting zo’n 100 miljoen. Wel zijn de slapende rakkers lastig te vinden. Zwarte gaten zijn zo dicht dat zelfs licht niet aan ze kan ontsnappen. Moeilijk te zien dus. Actieve gaten stralen röntgenstraling uit als ze andere sterren opeten, maar slapende doen niks en stralen dus ook geen straling uit.
Het is daarom erg lastig om de zwarte sluipmoordenaars te vinden. Direct bewijs van slapende gaten is er niet. Sterrenkundigen moeten het doen met tekenen die wijzen op de zware jongens. Het is een soort CSI op hoger niveau. Signalen kunnen bijvoorbeeld het verschuiven van sterren zijn.

Enge dingen

Wat is er nou zo interessant aan die mysterieuze zwarte gaten? Zwarte gaten zijn als een gigantisch attractiepark voor natuurkundigen. Ze kunnen er een hele reutemeteut aan natuurkundige wetten op losgooien en nog blijven de verschijnselen mysterieus. De grote vraag is natuurlijk: wat gebeurt er als je door een zwart gat wordt opgeslurpt? Nog voor aankomst word je uitgerekt tot een spaghettisliert. Ook denken natuurkundigen dat tijd en ruimte mogelijk uit elkaar vallen. Hoe dit kan? Dat blijft de grote vraag.
Delen met
Ook interessant