Het Noorderlicht is in onze ogen een van de mooiste natuurverschijnselen van de wereld. Aurora Borealis, de officiële naam voor het Noorderlicht, is te bewonderen op de Noordpool. Het Noorderlicht heeft echter nog een klein broertje, het Zuiderlicht. Oftewel, het Aurora Australis. Het Zuiderlicht is in volle glorie te zien in Nieuw-Zeeland en Australië, zoals afgelopen mei en dat leverde mooie kiekjes op.
Zoals je weet is het Noorderlicht over het algemeen groen met een vleugje blauw. Het Zuiderlicht is qua kleuren veel creatiever. Zo zijn de kleuren paars, rood, roze, groen en geel te bewonderen. Het komt niet vaak voor, maar als het natuurverschijnsel: de Aurora Australis zijn kunstjes laat zien dan levert dat mooie plaatjes op! Wil je ooit het Zuiderlicht spotten? Dan moet je afreizen naar Nieuw-Zeeland, de Falklandeilanden of Patagonië, Argentinië.
De twee Aurora’s verschijnen beide rond het poolgebied. Daar is het einde van het magnetische veld die de wereld om zich heen heeft. Dat komt door dat de kern heel hard rondjes draait. Wanneer een steekvlam van de zon richting de aarde raast dan breken ze bij het poolgebied door. Daar is het magnetisch veld het dunst. De geladen delen verspreiden zicht onder de stikstof en moleculen in de atmosfeer. Is de eruptie van de zon groot genoeg? Dan vormt er zich een Aurora. De aardkloot is niet de enige planeet die een Aurora kent. Ook bij Jupiter, Saturnus, Venus en Mars is het fenomeen vastgesteld. Retourtje Saturnus dan maar?