Als kind las jij waarschijnlijk liever in een stripboek met veel plaatjes, dan in een boek met enorme teksten. Niet gek natuurlijk, want wij als mensen zijn liever lui dan moe. Naast animatiefilms zijn informatieve filmpjes met plaatjes erin het makkelijkst om naar te kijken. En ook het leukst, al zeggen we zelf. Nu wil jij een eigen animatie hebben voor je bedrijf of organisatie, maar weet niet wat je moet doen. Niet getreurd, wij leggen het graag voor je uit.
En het is makkelijker dan je denkt!
Veel bedrijven willen tegenwoordig opvallen door een toffe video, om bijvoorbeeld te plaatsen op social media of op hun site. In een video kun je namelijk veel meer in een kortere tijd vertellen, dan als je dit met woorden zou doen. Het schijnt dat je de informatie hierdoor veel sneller verwerkt, maar liefst 60.000x sneller! Daar komt bij dat je een onderwerp beter onthoudt (3- tot 4 keer) als het wordt toegelicht in video. Genoeg reden dus om een video te maken.
Kijk, we snappen dat jij geen Picasso bent en niet weet waar je moet beginnen met tekenen. Gelukkig zijn daar tegenwoordig computers voor die je het werk een stuk gemakkelijker maken. Nog makkelijker is om gewoon een vette animatie laten maken . Hiervoor hoef je zelf geen ster met computers te zijn, maar ben je toch betrokken bij het proces. Bedenk alvast of je een 2D of 3D animatie wilt laten maken. Zo is een 2D versie helemaal plat, en vind je in de 3D variant een stuk meer diepte. Een aantal voorbeelden van soorten animatiefilms zijn: bedrijfsfilms, infographics, promotiefilms of uitlegfilmpjes. Keuze genoeg dus! Er is nog een belangrijk onderdeel waar je zelf vooraf mee aan de slag kunt gaan. Zo begin je al door het onderwerp te bedenken, en eventueel een klein script. Als je dit al duidelijk voor je hebt, ben je al bijna op de helft. Bijna dan hé.
Er komt veel meer bij kijken dan alleen een onderwerpje verzinnen. Bij Donker Media hebben ze verstand van animaties maken, en nemen je mee in het gehele creatieve proces. Na het verzinnen van een script, wordt de verhaallijn opgesteld. Als alle scenes duidelijk zijn, wordt het tijd voor een storyboard te maken. Zo krijg je al een kleine preview van de uiteindelijke animatie. Hierna gaan de professionals voor je aan de slag, om toffe illustraties tevoorschijn te toveren. Er worden alleen illustraties gebruikt die nodig zijn, want je wilt de kijker natuurlijk niet afleiden. Tevreden? Dan is het tijd voor het echte werk: animeren. Klinkt heel lastig, en dat is het ook. No worries, jij kunt gewoon in je luie stoel blijven zitten. Na het animeren volgen nog de geluidseffecten, zoals stemmen of muziek. Een goed geplaatst geluidseffect vergroot namelijk de kracht van je animatie, en zorgt ervoor dat de kijker geboeid blijft. Hierna is jouw animatie klaar om het wereldwijde web in geknald te worden. Een animatie maken is dus een stuk makkelijker dan je denkt!