Zaadbalkanker onder jonge mannen groeit: tijd om in te grijpen

09 apr , 13:00 Entertainment

Zaadbalkanker is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij kiwi’s, waarschijnlijk denk je eerder aan je ontbijt of een gezonde smoothie na het sporten. Maar vanaf nu staan die harige vitaminebommetjes ook symbool voor iets belangrijkers: je gezondheid, specifiek die van je ballen. Stichting Zaadbalkanker en fruitgigant Zespri slaan de handen ineen voor een opvallende campagne om jonge mannen wakker te schudden: check je kiwi’s.

Zaadbalkanker is namelijk geen ver-van-je-bedshow. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen de 18 en 35 jaar. Terwijl je druk bent met studie, carrière, relatie of het plannen van je volgende citytrip, sluipt er soms iets je leven binnen dat je niet ziet aankomen. En hoe vroeger je het ontdekt, hoe groter je overlevingskans. Die ligt namelijk boven de 95% bij een vroege diagnose. Maar als je te laat bent? Dan wordt het serieus vervelend.

Ongemakkelijkheid

Toch vinden veel mannen het ongemakkelijk om überhaupt over hun klokkenspel te praten, laat staan om ze regelmatig te checken. En daar komt deze campagne om de hoek kijken. Stichting Zaadbalkanker en Zespri gebruiken humor, en ja, kiwi’s, om het gesprek op gang te brengen. Geen flauwekul, maar een laagdrempelige manier om te laten zien hoe je zelfonderzoek doet en waarom dat belangrijk is.

Zaadbalkanker herkennen

De campagne draait om drie simpele acties: zelfonderzoek, leer wat normaal is en grijp snel in als iets afwijkt. Hier vind je een duidelijke uitleg, video’s en tips. En wie doneert, ontvangt een pin met twee kiwi’s: een subtiele reminder voor jezelf en je maten.

Humor breekt het ijs

Volgens Stichting Zaadbalkanker-directeur Ivo Struik werkt humor het beste om taboes te doorbreken: ‘'in tegenstelling tot wat je zou verwachten, helpt humor om een veilige omgeving te creëren waarbinnen mannen kunnen praten.''

Ook Zespri is trots op de samenwerking. Nele Moorthamers, Head of Marketing bij het fruitmerk: '‘we streven ernaar een verschil te maken: niet alleen door bewustzijn te vergroten, maar ook door mannen actief aan te moedigen om van hun gezondheid een prioriteit te maken, vrij van stigma of sociale barrières.''

Dus gasten, geen smoesjes meer. Even onder de douche voelen, checken of alles nog op z’n plek zit, en klaar is Kees. Het kost je letterlijk één minuut, en kan je een hoop ellende besparen.

Delen met
Ook interessant