Hier blijkt onverwachts nicotine in te zitten

29 apr , 19:00 Entertainment
depositphotos 49189919 xl
In een wereld waarin je al ziek lijkt te worden van alleen maar naar nicotine kijken, laat staan het daadwerkelijk inademen, is het niet zo gek dat we massaal de sla induiken. Roken is een beetje passé, om het netjes te zeggen. Vapen was even het nieuwe roken, maar zelfs dat wordt inmiddels met opgetrokken wenkbrauwen bekeken. De prijzen van sigaretten rijzen de pan uit, gezondheidswaarschuwingen schreeuwen je tegemoet en het lijkt wel alsof tegenwoordig iedereen personal trainer is of er op z’n minst eentje volgt op Instagram.
Terwijl jij braaf je leven betert: tomaten door je salade, een aubergine in de pan omdat dat ‘zo lekker mediterraans’ is, en je zelfs af en toe de friet laat staan… blijk je dus ongemerkt toch nicotine naar binnen te werken.

De boosdoeners?

Planten uit de zogenaamde nachtschadefamilie. Klinkt als een Netflix-serie over een moorddadig tuincentrum, maar het is gewoon de groep waartoe onder andere tabaksplanten, tomaten, groene paprika’s, bloemkool, aardappelen en aubergines behoren. En precies daar komt het vandaan: minuscule hoeveelheden nicotine, van nature aanwezig. Niet toegevoegd door een boze groenteboer met een wrok tegen gezonde mensen, maar gewoon Mother Nature zelf.

Geen paniek

Voordat je nu je keuken inloopt om je ovenrooster als asbak te gebruiken: de hoeveelheden waar we het over hebben, zijn lachwekkend klein. Je zou serieus meer dan tien kilo aubergine moeten eten om de hoeveelheid nicotine van één sigaret binnen te krijgen. En tenzij jij professioneel courgette-slokker bent of aan het trainen bent voor het NK Groenten Eten, ga je dat niet halen. Zelfs als je dagelijks netjes je vitamientjes binnenkrijgt, is de kans dat je er überhaupt iets van merkt kleiner dan de kans dat je schoonmoeder een compliment maakt over je kapsel.

Een groenteverslaving door nicotine?

Tuurlijk, je lichaam registreert het. Net zoals het ook registreert dat jij om drie uur ‘s nachts een kapsalon met extra knoflooksaus naar binnen hebt gewerkt. Maar het doet er verder helemaal niets mee. Geen verslaving, geen drang, geen sluipend risico. Je wordt er niet high van, je krijgt geen tik op je dopamine en je hoeft geen patch op je schouder te plakken na een tomatensalade.
Dus nee, je hoeft je aubergine niet in vloeipapier te rollen en je hoeft je aardappels niet te laten liggen uit angst dat je straks met trillende handen naar een stamppot verlangt. Die hele nicotine-in-groenten-kwestie klinkt spannend, maar is net zo bedreigend als een chihuahua in een leren jasje. Gewoon een leuk weetje voor bij de borrel. Of als je vriendin weer begint over “gezond eten” en jij sarcastisch kunt zeggen: “Ja hoor, ik probeer net af te kicken van die bloemkool.”
Je groenten blijven gezond. En jij blijft nuchter. Mits je ze niet frituurt in pure whiskey, maar dat is weer een ander verhaal.
Delen met
Ook interessant