In een tijdsbestek van nog geen drie jaar, groeide hij uit van een talent in de Keuken Kampioen Divisie tot de beste middenvelder ter wereld. Na zijn weergaloze spel vorig jaar maakte de Jong">Frenkie de Jong voor 86 miljoen euro (incl. bonussen) de overstap van Ajax naar FC Barcelona. En ook daar zet hij inmiddels al de lijnen uit en loopt men nu al weg met de vrolijke baas. Sportjournalisten Luca Caioli en Cyril Collot besloten een boek te schrijven over het fenomeen uit Arkel. Wij delen een fragment uit het boek en geven drie exemplaren weg. bARKELona
‘Ja estic aquí. Força Barça.’
De uitspraak is niet perfect, maar het kan ermee door.
Frenkie is zojuist geland op het vliegveld van Barcelona El Prat en kondigt in zijn beste Catalaans o cieel zijn komst aan.
Hij is aangekomen in een privéjet samen
met zijn vrien- din Mikky, zijn broer Youri, zijn vriend Sander Dekkers, zijn zaakwaarnemer Ali Dursun
en een cameraman en een geluidstechnicus die ieder detail opnemen. Het is 4 juli 2019, 18.00 uur. Bijna een halfjaar nadat de speler een ak- koord met de club heeft gesloten is het tijd
voor de hand- tekeningen
en de offciële presentatie. Na bijna een maand vakantie in Tanzania en op de Seychellen is het tijd om weer aan het werk te gaan.
De jongen uit Arkel, wit Nike t-shirt en zwarte trai- ningsbroek, loopt met zijn handen in zijn zak een zaaltje van de terminal in. Met zijn telefoon lanceert hij even later zijn boodschap
aan de fans, en met de nieuwe Barça-look: de blauwe polo met het donkerblauwe en granaatrode logo van de blaugrana. Bij de uitgang
van het vliegveld staat er geen juichende meute te wachten, slechts een paar handtekeningen hier en daar en dan duikt het hele gezelschap in het zwarte Mercedes-busje. Bestemming:
Camp Nou.
Frenkie ziet de stad aan zijn raampje voorbijglijden. Barcelona, zijn toekomst; de stad waar hij nog geen twee maanden eerder met Ajax een weekend is geweest om het kampioenschap en de beker te vieren; de stad waar hij ooit met zijn vriendin Mikky op vakantie was; waar ze al een huis hebben gevonden; waar hij zich al heeft laten vereeu- wigen met Patrick Kluivert en zijn gezin; waar hij al een vertrouwelijk etentje had in restaurant Torre d’Alta Mar met Josep Maria Bartomeu en Jordi Mestre, respectievelijk de voorzitter en de (toenmalige) vicevoorzitter van FC Barcelona.
Het tweede examen Catalaans vindt plaats in het Mercedes-busje: het zingen van de eerste coupletten van het clublied van Barcelona. Dat is niet niks. Arme Frenkie... Maar ook deze keer slaagt hij. Op Camp Nou worden er mensen ontmoet, handen geschud, schouderklopjes uitgedeeld. Mensen filmen met telefoontjes, en ook de camera’s van de eigen club willen geen seconde missen van de eerste stappen van de jonge Neder- lander bij Barcelona.
Voor de tweede keer moet Frenkie zich omkleden: deze keer voor het o ciële Barça-shirt seizoen 2019-2020. Een Kroatisch ruitjespatroon dat de traditionele verticale stre- pen vervangt. Een model dat is geïnspireerd op het straten- patroon van de grote stadswijk Eixample. In zijn nieuwe outfit wordt hij verenigd met de rest van het comité uit Arkel: daar is zijn vader in de Sala Roma, met zijn korte broek, die hij van april tot oktober draagt, en daar is ook opa De Bruijn. De 22-jarige poseert, met de bal aan de voet, voor de fotografen. De camera’s blijven maar klikken, er komt geen einde aan. Er wordt hem een doos toegeworpen, Fren- kie pakt hem uit de lucht, hij opent hem nieuwsgierig en ontdekt het uitshirt van het nieuwe seizoen: geel met een blauw-paarse diagonale band. Een hommage aan veertig jaar La Masia, het opleidingscentrum van Barcelona. Het doet denken aan het shirt dat Johan Cruij en Johan Neeskens in de jaren zeventig, tachtig droegen. Frenkie lijkt tevreden met de kleuren. Hij weet waarschijnlijk niet dat het geel in de ban werd gedaan na de nederlagen tegen Manchester United, Metz en Osasuna, omdat iemand dacht dat het ongeluk zou brengen...
Na de eerste fotoshoot wordt de rondleiding door Camp Nou vervolgd, terwijl John en Youri in de Sala Roma een balletje hoog houden. Van boven kijkt men neer op de gras- mat die men aan het vernieuwen is en de lege tribunes. Dan is het tijd voor het museum: de bekers van de Champions League en andere Europese competities, gouden ballen en een verrassing. Op de brede wand waar normaal de beelden worden geprojecteerd van de mooiste acties en doelpunten van de Barcelona-spelers verschijnen ineens achter elkaar de gezichten van Marjon, Youri, John, opa Jan, Ali Dursun, Mikky, Sander Dekkers. Iedereen heeft een korte video- boodschap voor Frenkie: ‘Gefeliciteerd, we zijn enorm trots op je en toi toi’. Vader John de Jong weidt wat verder uit:
‘Het is ons inziens de mooiste club van de wereld. De beste voetballer aller tijden heeft er gespeeld, en wat nu de beste spelers is, die speelt er inmiddels ook. Dat is natuurlijk fantastisch dat je daar mee mag gaan spelen. De president zei dat je hier wel eens voor een hele lange tijd kunt gaan spelen en ik denk persoonlijk dat je kunt uitgroeien tot een legende bij Barcelona.’
Na afloop is de jongen uit Arkel zichtbaar geëmotioneerd. Hij wordt door iedereen gefeliciteerd. En niet alleen zijn familie en dierbaren wensen hem een rooskleurige toekomst. Ook Ajax heeft speciaal aan hem gedacht. De Nederlandse club heeft een pagina gekocht in de twee plaatselijk sportkranten
Sport en Mundo Deportivo. Naast een foto van Frenkie in het rood-wit staat er: ‘Barça, Enjoy the future like we do. Molta sort Frenkie.’ En precies dezelfde gelukwens verschijnt op een toeristenbus die door de stad heen rijdt. Een mooie geste van de Amsterdammers. Iets minder uitbundig, maar evengoed gemeend, zijn de felicitaties die Willem II via internet stuurt met zijn nieuwe avontuur.
Met al die emotionele taferelen en marketingverplichtingen vliegt de eerste dag in Barcelona voorbij. Pas om halfelf ’s avonds kan de afvaardiging eindelijk gaan dineren in restaurant Buenos Aires op de Carrer de València. Heel laat voor een Nederlandse familie die gewend is om om halfzes, uiterlijk zes uur aan tafel te gaan. Want voordat ze aan de bife, la morcilla, las empanadas of el combinado de mar y montaña kunnen, moet Frenkie zich om 21.00 uur nog een keer melden voor een oneindige fotosessie in de Megastore van Camp Nou, met zijn duim omhoog voor het clubembleem. Een muur van statieven en flitsende fototoestellen. En daarna een kiekje samen met Mikky, met zijn vader, met de hele groep, met alle medewerkers van de winkel. Frenkie krijgt zelf uitleg over hoe de naam F. de Jong op een nieuw shirt wordt gedrukt. Het nummer ontbreekt nog, maar de volgende dag zal er een lange rij etalagepoppen staan dat het shirt met zijn naam draagt.
Vrijdag 5 juli is d-day voor Frenkie: de offciële presentatie, het debuut van de Zwaan van Arkel, zoals La Vanguardia hem heeft gedoopt. Om 17.30 uur gaan de hekken van Camp Nou open.
In de ochtend worden Frenkie en zijn gevolg opgehaald voor weer een rondje in het zwarte Mercedes-busje. Om 8.30 uur moet De Jong vergezeld door Dursun zich voor de verplichte medische keuring melden. Hij wordt gewogen en gemeten, er wordt bloed afgenomen, er wordt een ecg gemaakt in rust en bij inspanning, zijn bloeddruk wordt gemeten en na een uur mag hij weer gaan. Goedgekeurd. Next step: make-up, licht en cut: tijd voor het interview met Barça tv.
18.15 uur: in de President Suñol Box tekent Frenkie het contract in het gezelschap van voorzitter Bartomeu. De jongen draagt een net bruin colbertje, witte blouse, grijze broek en zijn haren zitten strak naar achter. Een contract van 75 miljoen plus 11 miljoen aan bonussen en een uit- koopclausule van 400 miljoen. Na ondertekening worden er foto’s gemaakt van Frenkie, die met twee handen het geruite shirt in de lucht houdt, van Frenkie en Bartomeu, om de beurt met iemand van het bestuur, en ook met Mikky.
Frenkie heeft voortdurend een grote glimlach op zijn gezicht gedrukt staan, hij lijkt wel Charlie Bucket op bezoek in de chocoladefabriek. En in tegenstelling tot Willy Wonka kan er bij Bartomeu, die de Nederlandse topspeler door het stadion leidt, wel een lachje af. Hij is blij dat de aandacht even is afgeleid van het ontslag van vicevoorzitter Jordi Mestre, en al het politieke gekonkel. Eerder op de dag heeft hij een persconferentie moeten inlassen om uitleg te geven en de vele vragen van de pers te beantwoorden over de lopende oorlog met Atlético Madrid over Antoine Griezmann en de mogelijke terugkeer van Neymar. Maar een nieuwe aankoop presenteren doet het altijd goed en leidt even de aandacht af.
De laatste etappe van de tour is het heiligdom van het stadion: de kleedkamer. Onder het wakend oog van de camera kleedt de speler zich om.
Ondertussen lopen de tribunes vol. Om de presentatie bij te wonen zijn de mensen al om 17.00 uur onder een he te zon in de rij gaan staan. Pau is 20 jaar, komt uit ‘Hospitalet de Llobregat en is samen met een hele groep fans. Hij vat de nieuwe aankoop in drie kenmerken samen: ‘Hij is op meerdere plekken inzetbaar, offensief ingesteld en heeft het Barça-dna.’ Job, 18 jaar uit Amsterdam, drinkt samen met Femke, ook 18 jaar, een koud colaatje in de dertig graden. Ze zijn op vakantie in Spanje en hij liet zich als trouw Ajax-fan de kans niet ontnemen om Frenkies presentatie bij te wonen. Barça en Ajax hebben volgens hem al sinds de tijd van Cruijff dezelfde
voetbal loso e en daarom is hij ervan overtuigd dat De Jong geen aanpassingsproblemen zal hebben. Femke heeft niet veel met voetbal, maar Frenkie lijkt haar ‘een leuke jongen die wel heel goed moet zijn,’ zegt ze, ‘als Barcelona hem voor zoveel geld wilde hebben’.
Ingang 101, in de rij voor de kaartcontrole en dan kunnen we omhoog klimmen op de Gol Nord. Camp Nou ligt er eerlijk gezegd niet op z’n florissantst bij: driekwart van de tribunes is leeg vanwege de werkzaamheden en een hele strook van het veld is bruin, in afwachting van nieuw gras. Bij de cornervlag een paspop met het nieuwe shirt en een groot scherm, met daarop benvingut frenkie. Langs de lijn, en op de achterlijn, blauw-paarse ballen.
Om de sfeer op te vrolijken wapperen er overal vlaggen: het logo van Barça, donkerblauw en granaatrode strepen, en geel-rode strepen van de Catalaanse vlag. Een aardig cadeautje van de club aan de genodigden van de presentatie. Een animator doet zijn best het publiek te vermaken. Met een microfoon in zijn hand probeert hij de aanwezigen het clublied te laten zingen. De meesten zijn jongens en meisjes. Zoals Martì, 14 jaar en uit Barcelona, die geen enkele twijfel heeft over De Jong: ‘Hij is echt ongelooflijk goed en hij heeft onze speelstijl. Heel anders dan Griezmann, die dit jaar ineens wel weer wil komen, ook al zit niemand op hem te wachten na vorig jaar.’
Miguel Ángel is een van de weinige volwassenen op de tribune. Ook hij is meer dan enthousiast over de eerste aankoop van het seizoen 2019-2020: ‘Hij is een goede speler, een mix van Rakitić en Busquets. Hij kon wel eens heel goed van pas komen op ons middenveld.’
Erik is een Nederlander, maar hij woont in San Cugat del Vallès. Hij is groot Barça-fan en is blij dat zijn landgenoot bij zijn club komt: ‘Hij is jong en snel, hij heeft een goede dribbel en spelinzicht. Laten we hopen dat hij ertoe kan bijdragen dat we de Champions League weer eens winnen, het is alweer een paar jaar geleden.’ Terwijl we praten hebben beneden op het veld tientallen fotografen en cameramannen hun plek ingenomen. Aan de andere kant van het kordon begint onze animator het publiek op te zwepen en te zeggen dat ze ‘Frenkie, Frenkie, Frenkie de Jong’ moeten roepen.
19.06 uur: daar komt de nieuwe benjamin eindelijk het veld op, een beetje verlegen steekt hij zijn hand omhoog naar het publiek. Bijna 20.000 man, 19.850 volgens de offciële telling van de club. Niet de 65.000 die voor Neymars presentatie kwamen, of de 50.000 die voor Ibrahimović de moeite namen om naar het stadion te komen, maar het komt in de buurt van de 25.000 van Ronaldinho. Geen slecht begin voor Frenkie in zijn nieuwe thuisstadion.
Als klein jongetje bracht hij hier zo’n honderd kilometer vandaan zijn vakanties door met zijn familie aan de Costa Brava. En op 30 december 2015 was hij hier samen met Mikky naar Barcelona-Betis geweest. Als een van de vele toeschouwers. En daar loopt hij dan nu over het veld van Camp Nou, als de man waar het allemaal om draait. Hij pakt de bal en begint te jongleren, hak inbegrepen. De camera’s volgen hem wanneer hij naar de achterlijn loopt zo- dat hij voor het grote scherm komt te staan. Ze hebben een rondo georganiseerd met kids van Barça Academy. Frenkie dribbelt erop los en de jonkies proberen hem de bal te ontfutselen.
Dan moet hij zelf iets voor de microfoon zeggen. ‘Hola a todos gracias por estar aquí. Visca Barça. El Camp Nou es impresionante. Estoy ansioso por empezar a jugar. Cuando te pones por primera vez la camiseta del Barça te sientes muy orgulloso ,’ zegt de voormalig nummer 21 van Ajax. Hij maakt een selfie voor de tribune waar een wit spandoek hangt met een blauwe zwaan en het opschrift Arkel 1956 . Het zijn een paar jongens van het eerste elftal die de ontvangst van Frenkie in het Camp Nou voor geen goud hadden willen missen. Het doet me denken aan wat Rocco Ooms ons liet zien in Arkel: een witte zwaan voor een embleem dat de kleuren van Barcelona en Catalonië verbond met die van Arkel en het opschrift: barkelona gemeente molenlanden . Over emblemen gesproken, Frenkie vergeet niet het gebaar te maken dat door de fans zo op prijs wordt gesteld, de kus op het embleem van het shirt. Perfect uitgevoerd.
Dan is het tijd voor de ballen die al klaarliggen. Frenkie de Jong signeert ze een voor een en schiet ze de tribune in naar de gillende jongens en meisjes die allemaal hun best doen om er een te pakken te krijgen. De laatste bal eindigt overigens niet in de tribune, maar overhandigt hij aan zijn meisje. De allerlaatste foto is er een met de hele familie. Ze zijn allemaal diep onder de indruk. Opa en oma De Bruijn moeten een traantje wegpinken. Moeder Marjon heeft kippenvel en vader John zegt: ‘Het is onbeschrijflijk! Dat een jongetje uit Arkel dit kan bereiken... Onvoorstelbaar.’
Frenkie - Het verhaal van een fenomenaal Nederlands talent ligt vanaf 24 oktober in de winkels
Win het boek Frenkie
Wil jij het boek Frenkie winnen? Laat in de comments op Facebook weten waarom jij dit boek moet hebben en wie weet ploft 'ie binnenkort wel bij jou op de deurmat.