Voordelige energie scoren in 2022 doe je zo

jan 06 2022, 17:30 Entertainment
moritz kindler skrzgn47iq unsplash
We kunnen er niet meer omheen: de energieprijzen zijn afgelopen december naar een nieuw record gestegen . Dat betekent dat we tegenwoordig flink moeten betalen om er een beetje warm bij te zitten. Bummer…
Maar: FHM zou FHM niet zijn als we niet op zoek zouden gaan naar interessante alternatieven. Je zit er namelijk waarschijnlijk niet op te wachten om drie truien en een thermolegging onder je broek in huis te dragen. Daarom hebben we voor jou een aantal interessante tips verzameld waarmee je wat geld kunt besparen op je energierekening in 2022.

Begin met het vergelijken van aanbieders van energie

Zo moet je altijd overstappen naar een nieuw energiebedrijf op het moment dat dat kan. Veel mensen vergeten het om op zoek te gaan naar een nieuwe energiedeal wanneer hun huidige energiecontract bijna afloopt. Of ze zijn tevreden met hun huidige aanbieder en vinden het wel prima. Dat is ontzettend zonde, omdat je op die manier sowieso te veel gaat betalen voor je energie. Komt de einddatum van je energiecontract in zicht? Dan is het tijd om te beginnen met energieaanbieders vergelijken zodat je precies weet wat je waar kunt krijgen.
Lees energieaanbieders reviews en gebruik een online vergelijker om te kijken welk nieuw energiecontract van welke leverancier van energie bij je jaarlijkse energieverbruik past. Schrijf bij aanvang van je nieuwe contract omtrent energie al op wanneer het energiecontract verloopt om op die manier altijd gebruik te maken van aantrekkelijke aanbiedingen en kortingen. Doe je dit niet? Dan pak je logischerwijs nooit de beste deal. Kort samengevat: vergelijk altijd en stap over om zo het meest gunstige energietarief van dat moment te scoren. Misschien krijg je er ook nog wel een leuk welkomstcadeau bij!

Let altijd op de einddatum en je opzegtermijn

Regelmatig overstappen op het moment dat dat mag houdt in dat je rekening moet houden met een aantal data. Zo moet je precies weten wanneer je huidige energiecontract eindigt, zodat je voor die tijd de overstap kunt maken. Ben je de einddatum volledig vergeten en onderneem je geen actie? Dan wordt het energiecontract vaak stilzwijgend verlengd. Hiervoor betaal je helaas altijd meer dan je had gedaan wanneer je was overgestapt. In de meeste gevallen komt je huidige leverancier nog wel met een aanbieding om ervoor te zorgen dat je blijft, maar wanneer je die aanbieding mist ben je eigenlijk de sjaak.
Naast de einddatum is er nog een datum waar je op moet letten. Zo heeft ieder energiecontract een opzegtermijn waar je rekening mee moet houden. De ene energieleverancier hanteert een opzegtermijn van een maand, terwijl het andere bedrijf drie maanden als opzegtermijn heeft. Het is belangrijk om pas over te stappen als je opzegtermijn is ingegaan. Besluit je om dat toch eerder te doen? Dan moet je een zogeheten opzegboete betalen; dat is een bedrag voor de energie die je nog had beloofd af te nemen. Op basis van je energiecontract heeft het energiebedrijf namelijk een pakket energie ingekocht voor jouw verbruik. Om de beste prijs voor je energie te betalen moet je zo’n opzegboete voorkomen.

Schaf zonnepanelen aan en wek je eigen stroom op

Heb je bovenstaande tips al opgevolgd en ben je nog steeds niet tevreden over het bedrag dat je moet betalen voor je energiecontract? No worries: er is nog iets waardoor je veel minder kunt gaan betalen voor je energie thuis. Wat dacht je ervan om zonnepanelen aan te schaffen om zo je eigen groene stroom op te kunnen wekken? Eerlijk is eerlijk: zonnepanelen zijn niet goedkoop. Je moet er eerst in investeren voordat je ervan kunt profiteren. Vervolgens maak je echter wel gebruik van gratis energie uit een natuurlijke bron. Met behulp van zonnepanelen wek je namelijk energie op uit de zon; een gratis bron van groene stroom.
Dat betekent dat je uiteindelijk niks hoeft te betalen voor de daadwerkelijke energie, maar wel voor de manier hoe je de energie opwekt. Je moet namelijk die panelen aanschaffen om er gebruik van te kunnen maken. Onthoud hierbij dat je de kosten van die zonnepanelen er binnen acht tot tien jaar uit hebt, afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Vervolgens maak je nog tien tot vijftien jaar gebruik van gratis stroom. Dat betekent dat je met zonnepanelen uiteindelijk het meest voordelig uit bent. Vattenfall is een van de energiebedrijven in Nederland waar je terecht kunt voor zonnepanelen. Als je nog twijfelt over zonnepanelen is het aan te raden om diverse Vattenfall reviews te lezen om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.
Delen met
Ook interessant