We kennen het allemaal: je zit rustig in de trein, verdiept in je sociale media of luistert wat muziek. Plotseling begint iemand twee stoelen verderop te bellen op luidspreker in het openbaar. "Nee schat, ik heb echt geen zin om met je moeder te lunchen" Of nog erger: een wannabe zakenman die een complete vergadering voert alsof hij in een boardroom zit in plaats van een stiltecoupé. Irritant? Absoluut. En in Frankrijk hebben ze er nu schoon genoeg van: daar worden mensen daadwerkelijk beboet voor luidruchtig bellen in het openbaar.
Een man in Nantes kreeg onlangs een boete van €200 omdat hij op het station zijn telefoongesprek via de luidspreker voerde. Eerst dacht hij dat het een grap was, maar de Franse spoorwegbeveiliging zag het als "verstoring van de openbare orde". Met andere woorden: zijn gesprek was zo storend dat anderen er last van hadden, en daar zijn de Fransen klaar mee. Want niemand anders heeft gevraagd om naar je gesprek mee te luisteren.
Overlast door luid telefoneren is helaas geen Frans probleem, maar een wereldwijd fenomeen. Openbare ruimtes lijken voor sommige mensen synoniem te staan aan ‘gratis podcast uitzenden’, waarbij iedereen verplicht moet meeluisteren. Van luidkeels besproken relatieproblemen tot schreeuwende Facetime gesprekken waar iedereen van moet meegenieten, het gebeurt overal. In Japan, waar sociale etiquette heilig is, wordt in treinen verwacht dat je telefoon op stil staat en dat er absoluut niet gebeld wordt. Zelfs een kort gesprek wordt daar als ongepast gezien. Hoewel die ongeschreven regel ook in Nederland ooit is toegepast, lijken we ons zelf hier niet echt vaak aan te houden. Dus daarom blijven veel mensen bellen op luidspreker in het openbaar.
In Nederland bestaan er nog geen specifieke regels tegen luid bellen in het openbaar, maar dat betekent niet dat je overal ongestoord je speaker aan kunt zetten. In sommige gemeenten kun je al een boete krijgen voor hinderlijk gedrag in wachtruimtes of het openbaar vervoer. Denk aan dronken schreeuwers of mensen die keihard muziek afspelen op hun telefoon zonder oortjes. Misschien is het tijd om deze regels ook toe te passen op luidruchtige bellers. De grote vraag is natuurlijk: waar trekken we de grens? Een kort telefoontje op normaal volume is geen ramp, maar als iemand een complete inkijk van zijn leven uitzendt, dan kan dat best een sanctie waard zijn. Tot die tijd: gebruik gewoon oordopjes en niet bellen op luidspreker in het openbaar. Niemand zit te wachten op je Tinder-dates, cryptotips of familiemomenten.