Je kent het wel, je hebt echt een goed verhaal en gaat het eens aan je vrienden vertellen. Blijkt het verhaal té goed te zijn: ze geloven er niks van. Thomas Fitzpatrick had een beter verhaal dan dat we ooit zullen hebben en we geloven wel dat het niet geloofd werd. Dronken landde hij een vliegtuig midden op een drukke straat in New York. Klinkt als bullshit, en Thomas pikte het niet. Wat doe je dan? Hij deed het gewoon nog een keertje.
De eerste vraag die bij ons opkomt is waarom? Het antwoord daarop is heel simpel: een paar biertjes en een te grote mond. Fitzpatrick wedde erop dat hij in een kwartiertje van New Jersey naar New York zou kunnen komen. In 1956 kon hij nog niet met de Uber (niet dat je het dan op tijd haalt, maar goed).
Zijn oplossing was het vliegtuig, Thomas kon namelijk een prima potje vliegen en dacht dat ook wel in de binnenstad van New York te kunnen. Nuchter lijkt dit al een onmogelijke missie, maar al helemaal als je een beetje dubbel begint te zien.
Aangezien hij geen vliegtuigje naast de kroeg had geparkeerd, moest Thomas er ook nog ergens eentje vandaan halen. Hij spurtte met de auto naar Teterboro, een vliegveldje in New Jersey, en stal daar een sportvliegtuigje. Zonder enkele communicatie met de luchtverkeersleiding (of überhaupt brandende lampen), landde hij heel smooth op Saint Nicholas Avenue.
De eigenaar van het vliegtuigje bleek het ook best een mooie stunt te vinden, hij deed namelijk geen aangifte. De piloot met ballen van staal kwam er vanaf met enkel een boete van $100. Dat was waarschijnlijk nog wat meer waard in 1956, maar toch is het geen godsvermogen.
Thomas bleek wel van een bier of vier te houden. Twee jaar later zat hij namelijk weer in de kroeg en hij was trots zijn sterke verhaal aan het ophangen. Eerlijkgezegd zouden we er ook niets van geloven, net als de kastelein die avond. Dit soort dingen moet je niet (of juist wel) zeggen tegen meneer Fitzpatrick, dan komt ‘ie in actie.
Gekrenkt dat Thomas was, ging hij gewoon voor een tweede vlucht. Toch liep de tweede keer wat minder goed af. Begrijp ons niet verkeerd, ook nu landde hij feilloos, alleen hij kwam er niet meer vanaf met een pak geld. Hij mocht een half jaartje de cel in. Niet fraai, maar op zich nog wel te overzien.
Ongedeerd stichtte hij een gezinnetje. In 2009 kwam hij, rustiger dan je bij deze verhalen zou verwachten, te overlijden op 79 jarige leeftijd. Fun fact: er is een drankje naar hem vernoemd genaamd de ‘Late Night Flight’.