1. Home
  2. Zo verkoop je jouw bedrijf met een gerust hart

Zo verkoop je jouw bedrijf met een gerust hart

07 jun 2022, 9:00 Entertainment
thewolfofwallstreet image 2013
Je hebt besloten dat het tijd is voor wat nieuws: je gaat je eigen bedrijf verkopen dat je misschien al wel jaren bezit. Hoe pak je dit nou aan en waar let je op? Goede vragen, wij geven je alvast wat antwoorden. Wij proberen je te helpen bij deze belangrijke stap in je leven. Dit is immers het moment om te oogsten, dus moet je goed voorbereid zijn.
Misschien wel de belangrijkste tip: neem de tijd! Je hebt je bedrijf toch ook niet in één week opgebouwd? Precies, neem dus ook de tijd met de verkoop. Zo voorkom je dat je achteraf spijt hebt, of je bedrijf naar iemand gaat die hem meteen weer om zeep helpt, dat wil je toch ook niet.

Waardebepaling

Wat is je bedrijf waard? Een lastige vraag, maar heel belangrijk. Zit je veel te laag met je prijs dan doe je jezelf flink te kort, dat wil je natuurlijk niet. Zit je veel te hoog, dan koopt niemand het. Waardebepaling is super lastig, kijk vooral hoeveel winst je maakt op jaarbasis. Zo kan je een duidelijk beeld krijgen van de waarde van je bedrijf. Deze video helpt je daarbij.

Laat de koper verliefd worden op je bedrijf

Je wilt natuurlijk dat jouw kindje in goede handen terecht komt bij een bedrijfsovername . Probeer de koper dan ook verliefd te laten worden op je bedrijf. Ja, een etentje in een toprestaurant kan helpen, maar alleen als jij zo gepassioneerd over je bedrijf vertelt dat je de potentiële koper net zo enthousiast maakt voor je bedrijf als jij bent. Leg uit hoe het bedrijf ontstaan is en laat hem of haar proeven van jouw bedrijfspassie. Zo zorg je ervoor dat je jouw bedrijf met een gerust hart kan verkopen. Uiteindelijk wil jij ook dat je jouw kindje nog verder tot wasdom ziet komen.

Laat de koper eerst bieden

Het mooie van de verkoper zijn is dat je de koper eerst mag laten bieden. Wie weet zitten de kopers wel met een veel hoger bedrag in hun hoofd dan dat jij eerst zat. Kassa! Natuurlijk vraag je dan nog effe wat meer dan dat ze bieden. Het eerste bod meteen accepteren doet bijna niemand. Het is het ouderwetse spel van vraag, aanbod en onderhandelen. Zorg dat je hierbij goede hulp inschakelt van experts, mocht je hier zelf minder kaas van gegeten hebben.
Delen met
Ook interessant