Uiteten wordt weer duurder: horecaprijzen stijgen dit jaar verwacht ING

26 jun , 13:00Entertainment
depositphotos 112920664 xl
Je kent het wel: zin om na een lange werkweek met je boys een biertje te pakken of een avondje de horeca te bezoeken. Maar helaas, dat avondje uit gaat je dit jaar iets meer kosten dan je gewend bent. ING voorspelt dat de prijzen in de horeca dit jaar gemiddeld met zo’n 5 procent omhoog gaan. Klinkt niet als een wereldschokkend getal, maar het zorgt wel voor de nodige stress bij horecaondernemers en bij jou in je portemonnee.
De reden? Hogere kosten voor eten en personeel. Simpel gezegd: alles wordt duurder, van de groenten op je bord tot de mensen die je bedienen. Maar de horeca kan die kosten niet altijd één-op-één doorrekenen aan jou als klant. Want als de prijzen te hoog worden, blijven mensen liever thuis op de bank hangen. En dat is slecht nieuws voor cafés en restaurants, want zij zien daardoor hun winst dalen. Soms zo erg dat ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Horecazaken gaan failliet 

In de eerste vijf maanden van dit jaar gingen al 154 horecazaken failliet, het hoogste aantal in jaren. Vooral restaurants, snackbars en cafés kunnen het niet meer bolwerken. ING denkt dat dit aantal faillissementen hoog blijft tot het einde van het jaar. Daar komt nog bij dat veel ondernemers vrijwillig stoppen, vooral als ze al wat ouder zijn of niet genoeg geld hebben om te investeren in vernieuwing.
Toch zijn er ook lichtpuntjes. Innovatieve restaurants en cafés weten zich soms wel aan te passen, bijvoorbeeld door slimmer te werken met behulp van technologie zoals kunstmatige intelligentie. Zo kunnen ze kosten besparen en het hoofd boven water houden. Die zijn dus nog niet klaar met hun zaak.

Een hotelletje pakken

Dan is er nog de hotelbranche, en die doet het verrassend goed. Ondanks dat het btw-tarief op hotelovernachtingen volgend jaar flink omhooggaat, verwachten economen dat meer mensen een nachtje weggaan. In 2025 zou het aantal hotelovernachtingen met 4 procent stijgen. Lekker als je toch op vakantie wil, maar niet te ver van huis.
Een avond uit eten of drinken wordt dit jaar duurder. Ondernemers worstelen met stijgende kosten en teruglopende bestedingen. Voor de horeca geldt: innovatie is noodzakelijk. Voor jou betekent het vooral verstandig omgaan met je geld, want goedkoop uit eten zit er voorlopig niet in.
Delen met
Ook interessant