Wordt Twitter verbannen uit Europa?

mei 29 2023, 20:00 Entertainment
depositphotos 289832804 xl
Twitter maakt het zichzelf steeds lastiger, en dat zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Het platform kan misschien helemaal verbannen worden uit Europa. De reden? Eigenaar Elon Musk neemt graag een loopje met de richtlijnen rondom nepnieuws. Daar is de Europese Unie nu klaar mee, en ze dreigen met sancties. Misschien gaan ze dus zelfs Twitter verbannen.

Twitter verbannen

De Europese Unie heeft regels opgesteld met bettrekking tot desinformatie. Op die manier zou je niet meer zomaar alles op het internet moeten kunnen gooien. Social Media platformen moeten dus controleren of je wel aan die regels voldoet. Alleen zet ome Elon zich ook heel graag in voor transparantie en vrijheid van meningsuiting. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar of die informatie dan ook klopt, lijkt van ondergeschikt belang. En daarmee jaagt ‘ie nu dus de EU tegen zich in het harnas.
Wel presenteerde de rijkste man op aarde onlangs plannen om desinformatie tegen te gaan. Daarvan ziet de EU nog te weinig terug. Sterker nog: Twitter trok zich terug uit een vrijwillig regelboek met richtlijnen over nepnieuws. En dus maakt de Franse digitale minister Jean-Noël Barrot zich boos op… ja… Twitter.
“Desinformatie is een van de ernstigste bedreigingen voor onze democratieën. Als Twitter herhaaldelijk onze regels niet naleeft, zal het worden verbannen uit de EU”, schrijft hij. In augustus wordt een nieuwe, verplichte Digital Services Act van kracht in de Europese Unie. Als Twitter dan nog niets heeft veranderd, kunnen we fluiten naar het vogeltje op ons startscherm. Dan pen je je betoog van 140 tekens voortaan maar op Facebook, Instagram of LinkedIn. Elon Musk heeft nog niet gereageerd op de dreigementen van de Franse minister.
Delen met
Ook interessant