De kans is behoorlijk aanwezig dat je aan de vooravond staat van een nieuwe fase in je leven, of er al middenin zit. De tijd dat je elke donderdagavond om half 4 ’s nachts nog een dönertje met je vrienden scoorde liggen achter je, opeens wordt van je verwacht dat je op tijd op een kantoor verschijnt en de eerste baby’s in je vriendengroep zijn aanstaande, of huilen al de nachtrust van je matties aan flarden. Jouw studentenkamertje begint je langzamerhand ook een beetje tegen te staan. De tijd dat je een huis gaat kopen zit eraan te komen. Maar waar moet je op letten als je een huis gaat kopen? Alsjeblieft, tips! 1. Er is meer dan Funda
Fundaën is in de afgelopen jaar zowat uitgegroeid tot een werkwoord. Iedereen zit op
Funda en het heeft ook by far het meeste aanbod van alle sites. Dat iedereen op Funda zit betekent ook dat er ontzettend veel mogelijke kapers op de kust zijn voor jouw nieuwe gedroomde thuishaven. Om anderen te slim af te zijn, is het handig om ook de websites van makelaars in de gaten te houden. Vaak verschijnt dit aanbod pas later op Funda, waardoor jij een voorsprong hebt op de rest.
2. Bonding met je makelaar
Als je weet in welke regio, dorp of stadsgedeelte je wil gaan wonen, is het handig om een band op te bouwen met de makelaar. Laat je profiel achter met de woonwensen, zorg dat hij jou leert kennen.
Als je een band opbouwt is de kans veel groter dat hij een stapje extra voor je loopt en jou als eerste belt als er een nieuw potentieel droomhuis in de verkoop gaat. Elke voorsprong op de rest van de hongerige huiszoekenden is wenselijk.
3. Hypotheek
Als je een huis gaat kopen duik je niet je digitale wallet in, haal je er 25 bitcoins uit en klaar is kees. De meeste mensen moeten een hypotheek afsluiten als ze een huis gaan kopen. Belangrijk is dat je weet hoeveel geld je kan krijgen. Dit bepaalt uiteindelijk of een huis in jouw range valt of dat je verder moet kijken. ING heeft een superhandige tool waarmee je makkelijk je hypotheek kunt berekenen.
Bereken hier jouw maximale hypotheek .
4. Check de buurt
Yes! Je hebt je droomhuis gevonden en alles lijkt perfect in orde. Maar niets is kutter dan dat je erachter komt dat je buurman een gefreakte mafkees blijkt te zijn die constant naakt door z’n huis loopt en dagelijks de cd van Rammstein op max volume door de speakers pompt, of als blijkt dat de lokale hangjeugd het pleintje voor jouw deur als thuishonk heeft verkozen. Dat wordt vervelend, als je er net bent gaan wonen. Verken daarom de buurt. Cross ’s avonds eens langs je nieuwe crib om te checken hoe de buurt erbij hangt.
5. Vervolgafspraak
Na 10 mislukte pogingen heb je nu eindelijk een huis gevonden waarbij alles perfect lijkt. Een tuintje, een balkonnetje op het zuiden, mooie badkamer met ligbad en ook nog een formidabel uitzicht. Hier zie jezelf wel oud worden. Top! Je ziet jezelf al helemaal chillen in de ligstoel, terwijl je een potje voetbal kijkt met de kleinkinderen. Hartstikke mooi, maar probeer die emotie even aan de zijkant te parkeren. Plan daarom gelijk een tweede bezichtiging in. Dan heb je er een paar nachttjes over kunnen slapen en kun je kijken of je bij de tweede visite nog net zo verliefd bent als de eerste keer op je
droomhuis .
Foto: hiltonhyland.com