1. Home
  2. Student vindt per toeval een verloren Mayastad op pagina 16 van Google

Student vindt per toeval een verloren Mayastad op pagina 16 van Google

30 okt , 13:00 Entertainment
depositphotos 145009495 xl
Heb je ooit zo ver door Google gescrold dat je bij pagina 16 belandde? Waarschijnlijk niet. De meeste mensen haken af na een paar pagina's, maar één Amerikaanse student heeft die diepe duik gewaagd, en ontdekte zowaar een verloren Mayastad. Luke Auld-Thomas, promovendus aan de Tulane Universiteit in Louisiana, kwam dit meesterwerk tegen tijdens zijn ‘lichte’ speurtocht op Google.
Toen hij op een of andere manier op de LIDAR-scans van een Mexicaanse milieuorganisatie terechtkwam, zag hij een patroon dat niet leek op een gewone verzameling bomen. Wat bleek? De scans onthulden contouren van een oude Mayastad, compleet met 6764 gebouwen, sportvelden en piramides, gewoon verstopt onder de Mexicaanse jungle. Je zou het toch bijna niet bedenken; zelfs Indiana Jones zou hier niet op zijn gekomen.

Valeriana

De naam van de stad, Valeriana, was ooit (honderden tot circa 900 na Christus) een bruisend knooppunt waar tussen de 30.000 en 50.000 Maya’s samenkwamen, met pleinen, verharde wegen en een enorm waterreservoir dat de boel draaiende hield. Het ligt slechts vijftien minuten wandelen van een snelweg bij Xpujil, maar toch is er nooit iemand op het idee gekomen om zich even door de bosjes te waden. Behalve natuurlijk de lokale bevolking, die altijd al vermoedde dat daar iets ouds lag te verstoffen onder de aarde. Tja, had dat dan eerder gezegd.

Maya’s

En het blijft mysterieus: hoe is een stad van deze grootte ooit vergeten, terwijl hij amper verborgen lag? De archeologen denken dat klimaatverandering de Maya’s deed verhuizen, maar wie weet... Misschien kwamen de oorspronkelijke bewoners ook bij pagina 16 van hun eigen geschiedenis en dachten: "Dat hoeft de volgende generatie pas weer te zien."
Google heeft dus maar weer eens bewezen een waar magiemiddeltje te zijn, want wie weet wat er op pagina 17 en 18 verscholen ligt? Niet dat wij überhaupt hadden begrepen wat een LIDAR-scan inhoudt…
Delen met
Ook interessant