We reizen voor even af naar het mystieke Egypte , het land van de farao’s, mummies en piramides. Vandaag zoomen we in op de piramides van Gizeh. Een stel knappe koppen beweert namelijk dat zij erachter zijn gekomen hoe het de Egyptenaren is gelukt om de enorme stenen die nodig zijn voor de piramides te verplaatsen van A naar B. En nee, het is geen alien-theorie.
Heb jij de piramides van Gizeh ooit in het levende lijven mogen aanschouwen? Dan ben je echt een bofkont. De piramides van Gizeh behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. Het is niet voor niets dat de piramides van Gizeh deel uitmaken van de zeven klassieke wereldwonderen.
De piramides van Gizeh zijn naar alle waarschijnlijkheid zo’n 4.500 jaar geleden gebouwd. Maar hoe is het de Egyptenaren in hemelsnaam gelukt om zo’n 2,3 miljoen stenen met elk een gewicht van 2.500 kilogram naar de juiste bestemming te slepen? Een groep archeologen denkt nu eindelijk het antwoord te hebben op dit eeuwenoude raadsel.
Volgens hen hebben de Egyptenaren destijds ontzettend goed om zich heen gekeken en gebruik gemaakt van het land. Zo zouden ze een zijrivier van de Nijl hebben gebruikt om de enorme stenen door de woestijn te slepen. Die zijrivier bestaat vandaag de dag allang niet meer, maar na intensief speurwerk konden onderzoekers toch bevestigen dat er tot 600 v. Chr. meerdere zijrivieren door de woestijn lagen. Ze waren hun tijd ver vooruit, die Egyptenaren.
Volgens milieugeograaf Harder Sheisha zou het onmogelijk zijn om de piramides te bouwen zonder deze zijrivieren. Het begint er dus steeds meer op te lijken dat de theorie van de archeologen klopt. Maar hoe hebben de Egyptenaren die enorme stenen ooit 150 meter de lucht in gekregen? Het is niet zo dat ze in het jaar 2500 v. Chr. al gebruik maakten van hijskranen of andere technische foefjes. Wordt ongetwijfeld vervolgd!