Nationale feestdagen zijn de mooiste feesten. In Frankrijk heb je quatorze juillet , wij hebben Koningsdag , maar in Ierland gaan ze helemaal in het groen voor St. Patrick’s Day. De Ieren kennende hebben wij een vermoeden hoe dat eraan toegaat, maar we besloten toch maar gewoon zelf een keer een kijkje te gaan nemen. Dus stapten we in het vliegtuig naar Dublin om ons onder te dompelen in het groen, halve liters Guinness en feest. Is dit iets wat jij een keer moet meemaken? Wij zijn altijd wel in om het een dagje op een zuipen te zetten, maar een beetje context waarom kan geen kwaad. Sint-Patricius is een heilige die volgens de geruchten het christendom naar Ierland heeft gebracht. Hij gebruikte klavers om de Heilige Drie-eenheid uit te leggen. Dus die blaadjes? Vader, Zoon en Heilige Geest. Weet je ook weer waar dat vandaan komt. Volgens een andere legende bevrijdde hij Ierland van slangen. 17 maart was zijn sterfdag en daarom dragen we op deze dag groen, vanwege die klavers dus. En natuurlijk drinken we Guinness. Cheers to Paddy! Zoals de beste man in de volksmond wordt genoemd.
St. Patrick’s Day
Het mag dan de nationale feestdag zijn van Ierland, maar st. Patrick’s Day wordt overal ter wereld gevierd. Dublin is het epicentrum van het eerbetoon aan Paddy. De stad organiseert daarvoor een vierdaags feest dat alles omvat, van kroegentochten, Ierse dans en traditionele muzieksessies tot vuurwerk en een parade. De Ieren vieren natuurlijk geen feest zonder hun specialiteiten, met verschillende soorten bier en whisky kom je de dagen wel door. De stad trekt jaarlijks zo’n half miljoen feestvierders. We hebben ze niet geteld, maar naar verluidt worden er dan zo’n 13 miljoen Guinness biertjes achterover getikt. Hou je het liever bij dat goudgele goedje, daar is niets mis mee; de vaten lagers wordt ook volop gedronken in iedere pub.
In de dagen voorafgaand aan St. Patrick's Day is het al feest, dit jaar zeker omdat het in het weekend valt. Overdag is er nog weinig van te zien; hier en daar wat mensen met af en toe een groene accessoire. Hoe verder de dag vordert, hoe drukker de straten worden en hoe voller de pubs. Wanneer de zon begint te zakken, beginnen de lampen en neonlichten van de pubs de straten te verlichten. We zien steeds meer mensen met groene hoeden, oranje baarden en geschminkte gezichten. Als zondag aanbreekt, kleuren de straten groen, want dan houdt iedereen zich aan de klaverkleurige dresscode.
De parade
Nadat we onze spullen in de hotelkamer hebben gegooid, is het tijd om de straat op te gaan. We zijn de dag goed begonnen een stevig ontbijt om daarna de bus in te stappen die meereed met de parade door de stad. Vanaf het open dak van de dubbeldekker hebben we goed de sfeer van de stad kunnen proeven en zien hoe de honderdduizend bezoekers zich verzamelen aan de andere kant van de dranghekken om dit bijzondere spektakel bij te wonen.
De energie zit er goed in, de mensen zijn enorm enthousiast en staan te juichen aan de zijlijn alsof Ierland zojuist de winnende try in de Six Nations Cup heeft gescoord. Deze parade wordt ook wel gezien als de kers op de taart van St. Patrick’s Day, vergelijkbaar met de optocht met carnaval. De bus rijdt vrij vooraan en daarom hebben we zelf nog maar weinig kunnen zien van alle gekkigheid die de parade belooft te hebben. Even later wordt deze aan de kant geparkeerd, stappen we snel uit en zien we vanaf dat moment alles voorbijkomen. Praalwagens, dansers, muzikanten en verschillende acts komen langs gehobbeld. We kijken onze ogen uit. Zo zien we paarden met een gouden koets, waarachter we st. Patricius zien. Hij wandelt op sandalen en draagt een zonnebril (het is immers 11 graden), verder heeft hij veel weg van onze sinterklaas, alleen dan groen van kleur. De indrukwekkende praalwagens worden afgewisseld met marcherende bands. Verder zien we ook levensgrote meeuwen voorbijkomen die elkaar ervan langs geven met enorme frietjes, stereotype Ieren waarvan acht in één trui huppelend voorbijkomen onder het genot van typisch Ierse muziek, en niet te vergeten de cheerleaders die wel heel hard geoefend hebben voor dit evenement. Kortom: chaos, gekkenhuis en dat alles in de aanwezigheid van honderdduizenden Ieren die er een feestje van maken.
Temple Bar
Na de lunch bewegen we ons richting de oudste pub van Dublin: The Brazen Head. Hoe oud is jouw stamkroeg? Deze staat al sinds 1198. Zo’n tent ziet er dan ook vooral heel erg oud uit, maar toch leuk om even de geschiedenis in te wandelen. Dublin is een in veel facetten een toffe stad, maar een kroegentocht, aka pub crawl, is waar het zich waarschijnlijk het allerbeste voor leent. Zeker op een dag als St. Patrick’s Day. Je hoeft niet ver te zoeken en je kijkt zo het volgende bruine café alweer in.
Op naar Temple Bar, een van de meest iconische plekken van de stad. Een beetje verwarrend, dit is de naam van de buurt, de straat én de pub. Hier is het te doen. Ondertussen staat het hier vol met mensen, want alles wat niet in de pub past, feest vrolijk door op straat. Het is goed te vergelijken met onze Koningsdag; het barst van gezelligheid en iedereen gaat los. En dat gebeurt zoals je kan verwachten van de gezellige Ieren: dus zien we later op de avond schreeuwende vriendengroepen, huilende meiden met verlopen schmink en allround laveloze figuren.
Maar niet voordat we eerst nog even langs de Guinness Storehouse zijn gewipt. Dit is namelijk de bron van alle liters die er massaal doorheen gaan dit weekend. Een ervaring die we wederom niet mogen missen. Een iconische plek om de avond af te sluiten en te proosten op de nationale feestdag van de Ieren. Ben jij gek op Koningsdag, carnaval en de Ierse mensen? Noteer dan het weekend van 17 maart 2025 in de agenda van jou en je vrienden, want dit wordt een trip om nooit meer te vergeten.